0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

De ce sunt rele dulciurile pentru dinți?

16, Mar, 2022 | 0 comments

De fiecare dată când ai poftă de ceva dulce, este ceva în interiorul tău care parcă te oprește. Vocea aceea pare că îți spune: dulciurile sunt rele pentru dinți și pentru talie. Ei bine, ambele lucruri sunt adevărate. Totuși, de ce sunt rele dulciurile pentru dinți? Te-ai întrebat vreodată care este baza științifică din spatele acestui adevăr? Ei bine, îți explicăm pe larg în acest articol marca Dr. Tes de ce sunt rele dulciurile pentru dantură!

De ce sunt rele dulciurile pentru dinți?

Oricine simte nevoia unui răsfăț din când în când. O bucată de ciocolată, o bomboană cu lichior, niște unt de arahide… Dacă te recunoști în această descriere, atunci trebuie să știi de ce sunt rele dulciurile pentru dinți. Iată câteva motive:

Dulciurile favorizează apariția cariilor

Cum se întâmplă acest lucru? Pe de o parte, zahărul favorizează pierderea calciului din dinți. Pe de altă parte, tot zahărul este cel care îți face un pH mai acid în gură. Rezultatul? Cariile au mediul perfect pentru a se dezvolta. Nu este interzis să mănânci dulciuri, bineînțeles, însă trebuie să o faci cât mai rar și cu cât mai multă moderație. Apoi, trebuie să te speli bine pe dinți sau să te clătești prin gură pentru a restabili pH-ul.

Dulciurile favorizează depunerea plăcii dentare

Tot dulciurile sunt răspunzătoare și pentru cea mai mare parte a tartrului depus pe dinți. Cum se întâmplă acest lucru? Moleculele de zahăr din dulciuri și sucuri se combină cu saliva și cu bacteriile din gură. Această combinație creează placa dentară. Placa dentară influențează negativ smalțul dinților, ceea ce conduce, iarăși, la apariția cariilor.

Recomandări pentru o dantură sănătoasă

Iată ce îți recomandăm pentru a avea o dantură cât mai sănătoasă, pentru cât mai mult timp:

  • limitează consumul de alimente și băuturi dulci,
  • nu uita să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, indiferent ce anume ai mâncat,
  • bea apă în loc de sucuri (apa clătește gura și normalizează pH-ul, în timp ce consumul de sucuri întreține un mediu acid în gură),
  • clătește-te cu apă de gură atunci când nu ai posibilitatea de a te spăla pe dinți după ce ai mâncat,
  • folosește ață dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a îndepărta resturile interdentare de mâncare și pentru a evita formarea de carii între dinți,
  • mergi la control stomatologic cel puțin de două ori pe an. Orice carie descoperită la timp se tratează foarte ușor, în timp ce cariile avansate pot necesita în timp tratamente de canal sau pot chiar conduce la coroane dentare ori implanturi.

Dr. Tes – clinică stomatologică București

Cheia unei vieți sănătoase este moderația. Poți consuma chiar și dulciuri, însă doar în cantități mici, din când în când. După consum, clătește-te cu apă de gură sau spală-te bine pe dinți.

Te așteptăm la clinica stomatologică din București Dr. Tes atât pentru controale de rutină, cât și pentru proceduri stomatologice și de estetică dentară la cel mai mic preț. Fără frică! Noi lucrăm în așa fel încât să nu simți nicio durere. Programează-te online chiar acum!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *