0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Totul despre detartrajul profesional

03, Apr, 2022 | 0 comments

Mulți dintre clienții noștri vin periodic la cabinet pentru un control stomatologic. Apoi, se programează la o ședință de detartraj și periere profesională. Cu toate acestea, timpul nu permite întotdeauna să stăm să și discutăm despre ce înseamnă tartrul dentar, care sunt beneficiile detartrajului și de ce îl facem. Astăzi am hotărât să ne luăm timpul necesar și să vă explicăm exact ce este detartrajul profesional. Data viitoare când ne întâlnim, veți ști exact de ce o facem și ce se întâmplă cu dinții voștri!

Ce este tartrul dentar?

Tartrul dentar este o substanță poroasă, cu o consistență dură, care se depune pe dinți, la limita acestora cu gingiile. Depunerea se realizează atât la suprafață, cât și sub gingii. Tartrul este format din reziduuri alimentare mineralizate care s-au adunat în cavitatea bucală de-a lungul timpului.

 de-ce-trebuie-sa-fac-detartraj-Dr.-Tes
Înainte și după detartraj – Dr. Tes

Cum îți dai seama că ai depuneri de tartru?

Tartrul are o culoare gălbuie atunci când s-a format îndeajuns de mult încât să fie vizibil. Cu toate acestea, dacă verificați frecvent de-a lungul liniei gingiei, puteți simți consistența sa poroasă. Aceast[ consistență este complet diferită de cea netedă a unui dinte curat și sănătos. Folosirea frecventă a aței dentare ajută la menținerea liniei gingiei curată și previne depunerile de tartru.

detartraj profesional Bucuresti - Dr. Tes
Detartraj profesional București – Dr. Tes

Ce cauzează depunerile de tartru?

Depunerile de tartru au ca principală cauză lipsa unei bune igiene orale. Dacă periuța de dinți pe care o folosiți nu este schimbată la fiecare 3 luni sau imediat ce observați că perii s-au tocit, aceasta își pierde eficiența. Pur și simplu nu mai curăță bine resturile de mâncare.

Un strat peste altul de alimente mineralizate formează tartrul dentar. Acesta poate fi prevenit printr-o rutină strictă a igienei orale, realizată prin spălarea pe dinți frecventă. Folosirea aței dentare și a apei de gură ajută foarte mult. Un aparat de duș bucal ajută și el la eliminarea resturilor de alimente de pe linia gingiei.

detartraj Bucuresti - Dr. Tes

Ce presupune un detartraj profesional?

Detartrajul dentar presupune îndepărtarea tartrului dentar – atât la nivelul subgingival, cât și la nivelul supragingival.

De cele mai multe ori, medicii dentiști optează pentru urmarea a trei pași principali în vederea realizării detartrajului optim.

  • Primul pas este detartrajul cu ultrasunete. Prin vibrații cu frecvențe foarte înalte, însoțite de un jet de apă care are rol de prevenire a supraîncălzirii dinților, elimină orice reziduu alimentar și tartru format. Acest tip de detartraj poate presupune și folosirea ustensilelor manuale – în funcție de cantitatea de tartru depusă, de accesibilitatea pe care o are medicul dentist la tartru și de stadiul de avansare al acestuia.
  • Următorul pas este perierea profesională. Aceasta se realizează cu o pastă de dinți profesională, utilizată doar de către specialiși, în combinație cu o periuță rotativă profesională. Rolul acestui pas este de a elimina petele și de a uniformiza aspectul dinților. Totodată, se lustruiește suprafața dinților. Astfel, tartrul va adera cu greutate pe smalțul dentar.
  • Ultimul pas este fluorizarea dinților. Acest lucru presupune aplicarea unui gel cu fluor pe dinți, care are un efect de întărire și de protejare a dinților împotriva bacteriilor. Acesta remineralizează micile leziuni cauzate de tartru, pentru a preveni apariția cariilor.
cabinet detartraj Bucuresti - Dr. Tes

Cât de des trebuie realizat detartrajul profesional?

Detartrajul este indicat să fie realizat o dată la șase luni, pentru a nu permite resturilor alimentare să se depună și pentru a ne menține sănătatea orală la nivelul maxim în mod constant. Desigur, dacă aveți un tabiet de curățare a dinților foarte bine pus la punct, ați putea realiza detartrajul și mai rar. Cu toate acestea, nu luați singur această decizie, ci consultați-vă cu medicul dentist înainte. Acesta va vedea exact în ce stadiu se află dantura voastră și vă va îndruma spre cea mai bună practică personalizată pe nevoile voastre.

Pentru detartraj profesional în București realizat cu spirit de răspundere față de pacient, vă așteptăm cu drag la cabinetul stomatologic Dr. Tes!

Surse foto: artdent.hu, cliniquedentaireviau.com, bhopaldentalclinic.com, cliniquedentaria.com

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *