0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Eficiența gumei de mestecat – demitizare

04, Apr, 2022 | 0 comments

Guma de mestecat este prezentată în toate reclamele ca fiind de un real ajutor în procesul de curățare a dinților. Se spune că poate înlocui temporar periuța de dinți sau apa de gură. În articolul de astăzi, ne-am propus să vă explicăm în amănunt ce se întâmplă de fapt atunci când mestecați gumă și ce efecte are aceasta asupra organismului vostru. Așadar, vorbim despre eficiența gumei de mestecat și demitizăm această idee!

Eficiența gumei de mestecat?

Deși are într-adevăr un rol în curățarea dinților, guma de mestecat provoacă și efecte adverse. Puse într-o balanță, s-ar putea să vă facă să vă răzgândiți data viitoare când aveți poftă de gumă de mestecat.

Avantajele gumei de mestecat

Avantajul cel mai important al mestecării gumei este acela că reflexul organismului în timpul masticării este de a secreta o cantitate mai mare de salivă. Organismul crede că luați masa și dorește să vă ajute la umidificarea înghițiturii și transportul către stomac.

Atunci când mestecați gumă, organismul nu vede diferența și produce, la fel ca în cazul în care luați masa, mult mai multă salivă. Această cantitate sporită de salivă ajută la curățarea dinților.

Dezavantajele gumei de mestecat

Cu toate acestea, iată și un efect negativ pe care îl are guma asupra organismului: din cauza faptului că acesta nu percepe diferența dintre gumă de mestecat și luarea mesei, pe lângă saliva în cantități ridicate stomacul începe să producă și suc gastric în exces. Sucul gastric are rolul de a dizolva mâncarea, pentru a putea fi digerată mai ușor. Excesul de suc gastric și absența mâncării în stomac duc la arderi stomacale și, în cazuri extreme, la gastrită.

Nici articulația dintre osul mandibular și craniu nu are prea multe beneficii de pe urma gumei de mestecat. La fel ca orice articulație a corpului uman, dacă este folosită mai mult decât îi este scopul, se suprasolicită și cedează în timp. În mod normal, mestecăm de aproximativ 5000 de ori pe zi. Însă, atunci când mestecăm gumă, acest număr se dublează sau se triplează, în funcție de durata de mestecare.

Din acest motiv, specialiștii în stomatologie din toată lumea recomandă înlocuirea gumei de mestecat cu un măr sau cu un morcov. În acest fel, se va realiza auto-curățarea dinților prin producerea cantității ridicate de salivă, însă fără a vă supra-solicita articulația dintre osul mandibular și craniu.

Demitizarea gumei de mestecat

Nu toată lumea își pune problema sănătății articulației mandibulare. Trebuie însă luat în considerare faptul că este una dintre cele mai importante articulații din organism. Ea stă, practic, la baza sistemului digestiv. Dacă această articulație cedează, există, desigur, operații chirurgicale ce pot fi realizate. Cel mai bine însă este să prevenim orice neplăcere, mai bine decât să trebuiască să recurgem la intervenții chirurgicale. Pe lângă faptul că sunt costisitoare, acestea cauzează și un discomfort temporar.

Medicii stomatologi nu interzic complet mestecarea gumei. Ei recomandă însă evitarea ei pe cât posibil. Dacă mestecați gumă din când în când, aceasta nu va avea efecte drastice asupra sănătății voastre. Însă, dacă vă faceți un obicei din mestecarea gumei zi de zi, aceste efecte negative nu vor întârzia să apară.

Este extrem de important să aveți cât mai multă grijă de sănătatea voastră. Nimeni nu își dorește să ajungă la doctor ori la dentist cu probleme grave. Trebuie să aveți grijă să vă curățați dinții așa cum trebuie și să preveniți nu doar cariile, dar și leziunile la nivelul gurii sau alte disfuncționalități ale cavității bucale. Din păcate, nimeni nu va putea face acest lucru în locul vostru.

Probleme dentare? Te așteptăm la cabinetul stomatologic Dr. Tes!

Pentru orice problemă la nivelul cavității bucale, ne puteți contacta pe site-ul nostru sau la numărul de telefon afișat pe prima pagină. De asemenea, puteți face programareonline la Dr. Tes. Oferim cele mai eficiente servicii stomatologice în București la cele mai mici prețuri.

Vrei să afli și de ce sunt rele dulciurile pentru dinți? Citește articolul Dr. Tes!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *