0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Totul despre radiografia dentară

20, Apr, 2022 | 0 comments

Dacă ați mers la dentist măcar o dată în viață cu o problemă mai gravă decât o simplă carie, atunci probabil că v-ați confruntat și cu termenul de radiografia dentară. Cu toate acestea, radiografiile sunt, de cele mai multe ori, privite de pacienți ca simple fotografii ale dinților și nimic altceva. Haideți să vedem, în acest articol marca Dr. Tes, ce presupune o radiografie dentară, de ce ne trebuie una, ce avantaje are această procedură și multe alte informații interesante legate de aceasta.

Radiografia dentară înseamnă radiații, atunci este sigur să fac una?

Din fericire, medicina evoluează pe zi ce trece. Datorită tehnologiei aparaturii dentare atât de avansată în zilele noastre, radiațiile emise de aparate în vederea realizării unei radiografii dentare sunt infime.

Așadar da, radiografia înseamnă radiații, însă organismul nostru este în siguranță maximă atunci când realizăm o radiografie dentară. Nivelul de radiații pe care îl absoarbe corpul nostru este extrem de scăzut.

Cu alte cuvinte, DA, este cât se poate de sigur să vă faceți o radiografie dentară.

radiografie dentara Bucuresti - Dr. Tes

Cât de des pot face o radiografie dentară?

Nu există o regulă generală în ceea ce privește frecvența cu care puteți face radiografii dentare. În funcție de fiecare pacient în parte, medicul dentist va recomanda o frecvență ce poate fi la fiecare 3 luni, la fiecare 6 luni sau la fiecare 12 luni. Această decizie depinde de problemele dentare pe care le prezintă pacientul respectiv și de necesitatea de a le ține sub observație.

Pentru alți pacienți, este suficient să facă o radiografie dentară strict ocazional, atunci când există suspiciunea unor carii ascunde. Alți pacienți pot să nu aibă niciodată nevoie de o radiografie. Totul depinde de starea danturii pacientului.

Cu alte cuvinte, răspunsul exact la această întrebare vă poate fi oferit doar de către medicul dentist care vă tratează. Acesta cunoaște istoricul dentiției voastre și are toate informațiile necesare cu privire la dantura voastră.

Sunt sigure radiografiile dentare și pentru copii?

Nu există niciun motiv pentru care radiografia dentară nu ar fi sigură pentru copii. Mai mult decât atât, este indicată realizarea lor la copii în vederea observării modalității de creștere a oaselor dentare, de la dinții de lapte până la cei permanenți. Acest lucru va ajuta la prevenirea creșterii dinților în mod greșit și poate ajuta copilul să evite necesitatea unui aparat dentar.

Cu alte cuvinte, dacă nu urmăriți îndeaproape evoluția dentiției copilului încă de la începuturile sale, aceasta s-ar putea dezvolta greșit. Acest lucru cauzează probleme atât la nivelul dinților, cât și la nivel psihologic, emoțional ori de dicție.

Cu câteva radiografii realizate în faza incipientă a dezvoltării oaselor dentare, toate aceste probleme vor fi evitate. Copilul se va bucura de o creștere corectă, fără probleme.

Așadar, radiografia dentară este sigură pentru copii și foarte recomandată.

Câte tipuri de radiografii dentare există?

Există trei tipuri de radiografii dentare. Fiecare arată diferite rezultate și oferă răspunsuri la diferite întrebări.

Primul tip de radiografie dentară este cea panoramică

Radiografia dentară panoramică oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor dinților, la fel ca și asupra sinusurilor, a oaselor maxilare și a raporturilor care există între acestea. Acest tip de radiografie este cel mai des întâlnit și este folosit pentru probleme minore de sănătate dentară, cum ar fi corectarea direcției dinților.

Al doilea tip de radiografie dentară este radiografia retroalveolară

Aceasta se realizează asupra unui singur dinte, spre deosebire de cea panoramică. Scopul radiografiei retroalveolaară este de a arăta medicului dentist, dar și pacientului, copia fidelă a dintelui pe care l-au radiografiat. Această radiografie este foarte ușor de realizat, putând fi făcută chiar în cabinet de către medicul dentist, fără să fie nevoie să fie implicat un laborator dentar. De cele mai multe ori, acest tip de radiografie este necesar atunci când un dinte este crescut greșit. De ce? Pentru a observa ce se întâmplă cu rădăcina și pentru a avea o idee mai clară despre cum s-ar putea repara fără să dăunăm sănătății dintelui. De asemenea, mai poate fi făcută această radiografie în cazul dinților care nu au erupt, fiind prinși captivi în osul maxilar.

Ultimul tip de radiografie este radiografia bite-wing

Acest tip de radiografie se realizează atunci când există probleme de sănătate la nivelul smalțului intradentar. Cu alte cuvinte, dacă smalțul are probleme și prezintă fisuri, ori dacă pacientul suferă de afecțiuni cum ar fi bruxismul, afecțiune care se reflectă, printre altele, și la nivelul smalțului dinților, atunci va fi realizată radiografia de tip bite-wing.

Se realizează această radiografie pentru a vedea care este cea mai bună soluție pentru repararea smalțului și a oricăror altor probleme de la interior în exterior, pentru a păstra dintele în cele mai bune condiții de sănătate.

Radiografii dentare București – Dr. Tes

Cabinetul stomatologic Dr. Tes din București oferă tratamente dentare pentru copii și adulți. Ai nevoie de o radiografie dentară în București? Te ajutăm cu drag. Facem radiografia și o interpretăm, pentru a te putea ajuta cât mai mult și mai profesional.

În plus, avem grijă să lucrăm cât mai fin, fără durere, atât la adulți, cât și la copii. Rezultatul? Vei scăpa de frica de dentist și vei avea o dantură sănătoasă!

Dr. Tes – dedicată pacienților ei! În fiecare zi! Programează-te online pentru o consultație!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *