Cum alegem pasta de dinți?

21, Apr, 2022 | 0 comments

Efectele secundare ale globalizării se resimt în toate aspectele vieții, iar acest lucru include și diversitatea mărcilor și a produselor din comerț. Nici pasta de dinți nu scapă de acest efect. În orice supermarket sau la orice farmacie am merge pentru a cumpăra o pastă de dinți, ne simțim stresați de presiunea prea multor alternative.

Deși este bine să avem o gamă largă din care să putem alege ceea ce ne dorim ori ceea ce ne trebuie, majoritatea oamenilor se lasă cumpărați de reclamele frumoase. Acestea promit mult, însă calitatea zâmbetului clienților nu pare să se îmbunătățească. Din acest motiv, ne-am hotărât să vă vorbim astăzi despre cum alegem pasta de dinți care să se potrivească problemelor cu care ne confruntăm.

Ce este pasta de dinți?

Fiecare dintre noi folosește (sau ar trebui să folosească) pastă de dinți de cel puțin două ori pe zi. Cu toate acestea, nu multă lume se întreabă ce anume este pasta de dinți.

Știați că pasta de dinți este, de fapt, un amestec de medicament care luptă împotriva cariilor și care ajută la eliminarea și prevenirea cariilor, plus o pastă, un praf sau un gel care să ajute la distribuirea sa și la o mai bună periere? Da, ați înțeles bine. Pasta de dinți are și componentă medicamentoasă, nu e doar perierea în sine care ajută dinții.

Haideți să vedem ce anume se află în pasta de dinți și cum te ajută fiecare element component în parte.

ce-contine-pasta-de-dinti-Dr.-Tes

Ingredientele din pasta de dinți, explicate de Dr. Tes

Iată ce conține în mod standard o pastă de dinți:

Agenți anticarie

Agenții anticarie sunt, practic, componenta medicamentoasă menționată mai sus. Acești agenți pot fi găsiți în trei forme în interiorul unei paste de dinți: monofluorofosfat de sodiu, fluorură de sodiu sau fluorură de staniu. Orice alte forme de compuși nu sunt acceptați într-o pastă de dinți de către Direcția de Sănătate, deci aceștia trei sunt cei pe care îi veți întâlni mereu. Rolul pe care îl îndeplinesc aceștia este de a fortifica dinții, pentru a-i ajuta în lupta împotriva cariilor.

Agenți antimicrobieni

Agenții antimicrobieni ajută dinții și întreaga cavitate bucală la lupta contra plăcii bacteriene. Cu siguranță ați auzit măcar o dată că placa bacteriană este foarte nocivă. Dacă vă întrebați ce este și de ce este atât de rea, ei bine, aceasta, în contact cu apa, saliva sau alte substanțe mineralizante, se transformă în tartru. Tartrul se depune pe dinți, provocând tot felul de boli ale dinților și ale gingiei. Din acest motiv, este important ca pasta de dinți să conțină și agenți antimicrobieni.

Agenți de desensibilizare

Unele dureri de dinți la contactul cu rece sau cald pot fi înlăturate pe durată îndelungată prin intermediul spălatului pe dinți cu o pastă de dinți care să conțină agenți de desensibilizare. Acest tip de pastă de dinți ajută doar la durerile fine însă. Dacă aveți o sensibilitate mai mare, este indicat să mergeți la un consult stomatologic. S-ar putea ca această durere să nu poată fi reparată doar cu pastă de dinți.

Detergenți

La categoria detergenți intră pasta, praful sau gelul pe care le-am menționat mai sus. Rolul acestora este să facă mai multă spumă, pentru ca ceilalți agenți din pasta de dinți să acționeze cât mai bine și să acopere o suprafață cât mai mare. Bineînțeles, acești așa-numiți detergenți sunt 100% siguri pentru folosire și aprobați de organele abilitate.

Agenți abrazivi

Carbonatul de calciu, silicații și oxizii de aluminiu sunt agenți abrazivi. Rolul lor este de a îndepărta petele de pe suprafața dinților și, în general, de a curăța dinții, eliminând reziduurile de alimente.

Agenți antitartru

Rolul agenților antitartru este de a încetini sau împiedica mineralizarea plăcii bacteriene. La această categorie intră pirofosfatul, sărurile de zinc și hexametafosfatul de sodiu. Deși aceste nume scrise pe ambalajul pastei de dinți v-ar putea speria, ei sunt de fapt cei care vă ajută să nu aveți depuneri de tartru.

Umectanți

Umectanții nu au rolul de a ajuta dinții, însă au un rol important în menținerea pastei de dinți o perioadă lungă de timp fără să se usuce. Practic, aceștia se asigură că pasta de dinți nu pierde apă.

Agenți de îngroșare

Pentru stabilizarea pastei de dinți, pentru a-i oferi o textură fină și omogenă, este nevoie de agenții de îngroșare. La fel ca și umectanții, aceștia nu au niciun impact semnificativ asupra dinților.

Agenți de aromatizare

Agenții de aromatizare sunt înlocuitorii zahărului sau a altui îndulcitor caloric. Un studiu în 2018 a conchis că pastele de dinți cu zahăr sunt mult mai des înghițite de către copii, spre deosebire de cele cu agenți de aromatizare fără calorii, care nu sunt înghițite de copii.

Peroxizi

Petele intrinseci de pe dinți au și ele nevoie de ajutor, motiv pentru care este indicat ca pasta de dinți să conțină peroxizi, cum ar fi cel de hidrogen.

Cum alegem pasta de dinți, așadar?

Primul și cel mai important pas care ne dictează cum alegem pasta de dinți este să hotărâm ce vrem să obținem în primul rând:

  • avem dinți sensibili și vrem să diminuam această problemă?
  • vrem să avem un zâmbet mai alb?
  • avem nevoie de protecție împotriva tartrului și cariilor?
  • suferim de gingivită sau altă boală de gingii?
  • avem preferințe de aromă?
  • dorim o pastă de dinți pentru noi sau pentru copii?

Poți alege una, mai multe sau oate variantele de mai sus. În funcție de ce alegi, va trebui să cauți:

  • o pastă de dinți cu nitrat/azotat de potasiu sau clorură de stronțiu pentru a desensibiliza dinții,
  • una cu pirofosfat, săruri de zinc și hexametafosfat de sodiu pentru protecție împotriva tartrului, plăcii bacteriene și bolilor de gingii,
  • o pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu, peroxid de calciu sau de carbamidă pentru albirea dinților.

Aroma o alegem în funcție de preferințele noastre. Copiii pot folosi o pastă de dinți normală sau una dedicată lor. Nu este foarte important acest lucru, însă este important să folosească o pastă de dinți!

Orice pastă de dinți alegi, ai grijă să aibă un conținut cât mai mare de fluor. Aceasta este regula de bază.

Așadar, în loc să te iei după reclame, te sfătuim ca data viitoare când cumperi o pastă de dinți să citești ingredientele de pe ambalaj.

Cabinet stomatologic adulți și copii București – Dr. Tes

La fel de important ca spălarea pe zi este controlul frecvent la medicul stomatolog. Cauți un cabinet stomatologic pentru adulți și copii în București? Bine ai venit la Dr. Tes! Te tratăm cu mare grijă, fără durere, întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Programează-te la o consultație stomatologică în București!



			

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *