Fațetele dentare realizate din compozit sunt un trend destul de popular în lumea celor ce se preocupă de estetica dentară. La fel de populare sunt și în lumea celor ce își doresc să beneficieze de serviciile de estetică dentară pe care le oferă unele cabinete stomatologice. Cu toate acestea, ca orice altceva în lumea asta, există două părți ale fațetelor dentare din compozit: avantajele și dezavantajele. Haideți, așadar, să discutăm despre avantajele și dezavantajele fațetelor dentare din compozit. Astfel, le veți alege (sau nu) în deplină cunoștință de cauză.
Fațetele dentare din compozit – avantaje
Primul avantaj al fațetelor dentare din compozit este rapiditatea cu care se realizează. Spre deosebire de alte tipuri de fațete dentare, cele din compozit necesită o singură vizită la stomatolog. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că în cazuri de urgență, cum ar fi un interviu pentru o slujbă sau o zi de mare sărbătoare, o nuntă, orice eveniment important, veți fi gata la timp și veți acea cel mai frumos zâmbet din încăpere.
Al doilea avantaj al fațetelor dentare din compozit este cel al prețurilor. Dacă optați pentru alte tipuri de fațete dentare, cum ar fi cele din ceramică sau cele din zirconiu, vă vor costa mult mai mult decât dacă optați pentru fațete dentare din compozit. Acest lucru, totuși, nu înseamnă că cele din compozit vor fi mai puțin frumoase, ci înseamnă că sunt realizate din materiale mai ieftine.
Cel mai mare avantaj al fațetelor din compozit
Cel mai mare avantaj pe care îl au fațetele dentare din compozit este faptul că nivelul de șlefuire a dintelui pe care îl necesită este minim. Alte tipuri de fațete dentare necesită ca dintele să fie șlefuit considerabil mai mult. Acele tipuri de fațete dentare sunt realizate diferit și, prin urmare, ocupă mai mult spațiu pe dinte.
Acesta nu este cazul și la fațetele dentare din compozit, care sunt realizate direct pe dinte, nu într-un laborator. Modul lor de realizare este compus din șlefuirea minimă a dintelui, iar apoi din aplicarea mai multor straturi de material, care va fi, fiecare în parte, fotopolimerizat, pentru a asigura o rezistență de lungă durată.
Dacă nu înțelegeți de ce este acesta cel mai mare avantaj al fațetelor dentare din compozit, vrem să vă explicăm faptul că șlefuirea dinților nu este ceva ce puteți reface. O dată șlefuiți, dinții nu pot fi reparați sau reîmbrăcați în smalț, iar acesta este motivul pentru care acest avantaj este extrem de important.
Fațetele dentare din compozit – dezavantaje
Primul dezavantaj al fațetelor dentare din compozit este acela că durata de viață este considerabil mai mică decât cea a altor tipuri de fațete dentare. Acest lucru înseamnă că, dacă alte tipuri de fațete durează pe dinți până la 10-15 ani, fațetele din compozit durează în medie unul, maxim doi ani.
Dacă veți calcula, în 15 ani va trebui să înlocuiți aceste fațete de 7 ori, în cel mai bun caz. Practic, veți plăti de 7 ori prețul inițial. Veți ajunge cel puțin la fel de scump (dacă nu chiar mai scump) decât în cazul în care optați pentru fațete din materiale de tip zirconiu sau ceramică.
Al doilea dezavantaj al fațetelor dentare din compozit este acela că acestea se pătează în timp, spre deosebire de fațetele din ceramică sau zirconiu. Acest lucru înseamnă că va trebui să aveți o rutină de îngrijire orală cel puțin la fel de atentă ca în cazul dinților naturali. Oricum, veți ști din start faptul că, în cele din urmă, veți avea fațetele pătate de alimente ca tutunul, vinul roșu sau cafeaua. Pur și simplu este inevitabil, orice ați face. Plătiți mai puțin, dar trebuie să conștientizați și aceste dezavantaje.
Mai mult decât atât, compozitul are o structură poroasă, ca dintele natural. Acest material va atrage mai multă placă bacteriană. Acest lucru înseamnă că va trebui să folosiți după periaj apa de gură și ața dentară. Astfel, veți evita apariția cariilor și altor probleme sub fațete sau la nivelul gingiilor.
Dr. Tes – suntem de partea ta, indiferent ce alegi
După cum puteți vedea, există un echilibru între avantajele și dezavantajele fațetelor ceramice. Alegerea este strict conectată cu necesitățile și posibilitățile pacientului. Pacientul își asumă schimbarea fațetelor la fiecare 1-2 ani? Este conștient de dezavantajele pe care le prezintă aceste fațete dentare? Atunci niciun medic stomatolog nu va refuza să i le aplice.
Totuși, pentru pacienții care vor rezultate pe termen lung, recomandăm fațete ceramice. Arată la fel, însă durează mai mult. În plus, nu se pătează la fel. Pe blogul Dr. Tes, veți găsi foarte multe alte materiale informative despre fațetele dentare.
Când te hotărăști că este momentul pentru o mare schimbare, te așteptăm. Vom avea grjă să îți obținem cel mai frumos zâmbet din București!
Ne găsești pe:
📍Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București
📞 Programari: 0732 826 068 sau online pe
0 Comments