0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Copiii și aparatul dentar fix

06, Jun, 2022 | 0 comments

Plăcerea copiilor de a purta aparatul dentar fix și de a merge la vizitele lunare către medicul ortodont este egală cu plăcerea pisicilor de a face baie. Adică zero.

Adevărul este că noi, medicii dentiști și ortodonți, știm foarte bine că durerile dentare sunt neplăcute; că bâzâitul pe care îl facem cu freza când reparăm o carie pare că străpunge dintele până în creier; că jetul de apă rece cu particule pentru curățare nu este plăcut chiar dacă i-am adăugat gust de gumă de mestecat.

Nimănui nu îi place să meargă la dentist, nici măcar nouă. Însă fără dentiști lumea nu ar mai fi ce este acum. Nici nouă nu ne place să vă chinuim. Credeți-ne pe cuvânt că scopul nostru este să vă facem viața mai ușoară.

Este foarte important ca, atunci când începeți să duceți copilul la un cabinet stomatologic, să îl informați asupra a ceea ce urmează să se întâmple. În felul acesta, copilul va căpăta o altă înțelegere asupra meseriei noastre. Nu va mai avea elementul surpriză al necunoscutului care să îl sperie.

Informarea copilului de către părinți este cu atât mai importantă cu cât cel mic are nevoie de aparat dentar pentru copii. De ce? Pentru că, spre deosebire de cariile pe care le putem rezolva cu una sau două vizite, aparatele dentare fixe necesită o vizită lunară la cabinetul medicului ortodont.

Avantajele purtării aparatului dentar fix la copii

Astăzi dorim să vă explicăm avantajele purtării de apart dentar fix la copii, în defavoarea aparatului dentar mobil.

Aparatul dentar fix nu se dă jos până nu este rezolvată problema

Copiii nu sunt niciodată dornici să poarte aparat dentar. Mai ales daca copilul a atins vârsta de dinaintea pubertății, când aspectul fizic devine din ce în ce mai important. Din acest motiv, dacă optați pentru un aparat dentar mobil, există mari șanse ca cel mic să nu îl poarte. Se va preface că îl poartă atât timp cât știe că este supravegheat de părinți. Îl va da jos în secunda în care rămâne nesupravegheat sau când iese din casă.

Un aparat dentar fix nu se poate da jos decât de către medicul stomatolog, în momentul în care dantura a fost corectată. Astfel, va fi cu mult mai eficient și benefic sănătății dentare a copilului.

Datorită bracketilor, nivelul de eficiență al aparatului dentar este foarte mare

Un aparat dentar mobil reprezintă doar o sârmuliță care împinge dinții spre poziția în care ar trebui să se afle. Cu toate acestea, un aparat dentar mobil este limitat în posibilități. Are efect optim doar atunci când toții dinții trebuie să fie împinși în același sens.

Atunci când intervin probleme de tipul dinților care au migrat în sensuri diferite sau dinților care s-au rotit pe loc, este absolută nevoie de un aparat dentar fix. Aparatul dentar fix înseamnă și amplasarea unor brackeți pe fiecare dinte în parte. Acești brackeți sunt uniți între ei printr-o sârmuliță ca acea prezentă la aparatul mobil. În acest fel, brackeții reușesc să tragă în orice sens are nevoie fiecare dinte în parte. Chiar și să răsucească pe loc dintele care face piruete în gura copilului.

Durată mult mai scurtă de tratament față de aparatele mobile

Un aparat dentar mobil are limitări mult mai mari în ceea ce privește capacitatea sa de a roti dinții și de a-i alinia atunci când aceștia sunt îndreptați în direcții diferite. Va dura mult mai mult timp repararea danturii și a mușcăturii copilului.

Un copil care are probleme mari în ceea ce privește alinierea dinților ar trebui să poarte un aparat dentar fix care va rezolva problema mult mai repede datorită faptului că este dotat cu brackeți. În acest mod, chiar dacă poate ajunge puțin mai costisitor decât un aparat dentar mobil, cel puțin reușiți să rezolvați problema într-un timp mult mai scurt. Veți ajunge, practic, să economisiți o grămadă de bani pe care i-ați fi dat pe vizitele lunare pentru ajustarea aparatului dentar mobil.

În plus, și copilul scapă mai rapid de aparatul dentar. Se poate întoarce la viața sa normală, în care nu mai are dinții acoperiți de metal argintiu.

Culori, culori, culori!

Pentru părinții care doresc să ușureze măcar puțin viața copilului care urmeze să poarte aparat dentar, trebuie să știți că aparatele dentare fixe dispun de multe și frumoase culori. Atât în ceea ce privește aparatul efectiv, cât și în ceea ce privește elementele de decor.

Mulți copii care vin la cabinetul nostru aleg să își schimbe culorile lună de lună, această posibilitate oferindu-le un confort psihic. Cei cu adevărat motivați aleg să se joace cu mai multe culori deodată. O fetiță care vine la noi de un an și jumătate își pune pe fiecare dinte o altă culoare. Mai mult decât atât, ne și informează pe care dinte vine fiecare culoare, iar noi nu putem decât să îi facem pe plac. 🙂

Rezultate permanente, dacă se respectă recomandările medicului ortodont

În momentul în care copilului i-a fost înlăturat aparatul dentar fix de către medicul stomatolog, acesta va trebui, dacă dorește să continue să aibă zâmbetul ideal și mușcătura perfectă, să continue să poarte, doar pe timpul nopții, însă, o gutieră. Gutierele sunt niște mulaje de plastic, realizate pe noua mușcătură a copilului, care să mențină dinții la locul lor, până când osul maxilar se solidifică și dinții vor rămâne unde trebuie fara ajutor.

Medicul dentist îi va explica copilului importanța de a purta gutiera în fiecare noapte, când doarme. Este însă strict responsabilitatea copilului să o poarte, pentru ca rezultatele muncii sale și a medicului să fie permanente.

Te încurajăm să îți faci chiar astăzi o programare la Dr. Tes și să vii cu copilul la un control stomatologic în București!

Ne găsești usor:

📍Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București

📞 Programări: 0732 826 068

Bineînțeles, te poți programa și online!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *