0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Cum explici copilului despre aparatul dentar?

10, Jun, 2022 | 0 comments

Aparatele dentare sunt o minune pentru lumea medicilor dentiști, medicilor ortodonți și, nu în cele din urmă, a pacienților. Rezultatele pe care le poate aduce aparatul dentar sunt de excepție. Ele sunt capabile să corecteze dantura până la cele mai mici detalii. Totuși, copiii nu sunt mari amatori ai purtatului de aparate dentare.

Cum explici copilului despre aparatul dentar?

Din acest motiv, astăzi dorim să vă explicăm cum trebuie pusă problema în fața copilului atunci când acesta are nevoie de aparat dentar. Este datoria medicului să facă o treabă excelentă. Este însă datoria părinților să informeze, să explice și să instruiască copilul către o mentalitate corectă, deschisă către vizitele la medicul dentist.

Informarea copilului asupra a ceea ce este un aparat dentar și cum funcționează

Este important ca părinții să conștientizeze faptul că ceea ce pentru ei pare un lucru cât se poate de normal și natural, pentru copii s-ar putea să fie o informație complet nouă.

Așadar, dragi părinți, faceți două căni de lapte cu cacao. Luați loc alături de copil și începeți să îi explicați ce este un aparat dentar.

Explicați-i, înainte de toate, faptul că dinții sunt extrem de importanți pentru o bună calitate a vieții. Că fără ei, pot apărea probleme de mâncare și de respirație.

Explicați-i cum ar trebui să arate o dantură bine aliniată și că dantura sa nu este la fel. Că este normal ca un copil să poarte aparat dentar. Că purtarea lui nu este nimic rușinos ci, din contră, reprezintă responsabilitatea copilului asupra propriei sănătăți.

Apoi puteți să îi explicați diferențele dintre un aparat dentar mobil și unul fix. Spuneți-i ce părere are medicul stomatolog asupra cărui tip de aparat ar trebui să îl poarte copilul.

Explicați-i despre brackeți, despre toate culorile pe care și le poate alege la elastice. Despre cât de frumos va fi zâmbetul său când se va sfârși totul.

Explicarea beneficiilor și a dezavantajelor pe care le au aparatele dentare

De asemenea, este important să le oferiți copiilor toate detaliile, căci copiii sunt mult mai perceptivi decât ați crede. Puteți să îi explicați avantajele pe care le aduce un aparat dentar. De exemplu, că nu doar partea estetică de aspect plăcut al zâmbetului contează, dar și mușcătura corectă; posibilitatea de a respira mai bine; beneficiile asupra dicției și riscul scăzut de carii interdentare.

Nu uitați să îi povestiți copilului și dezavantajele pe care le va avea temporar. În fiecare lună va trebui să meargă la medicul dentist să ajusteze aparatul dentar și să înlocuiască elasticele. Acest proces în sine nu doare. Totuși, o zi sau două îl vor durea dinții asupra cărora s-a efectuat presiune în timpul vizitei la dentist.

Nu va mai putea mânca mâncăruri lipicioase, cum ar fi caramele, jeleuri, bomboane sau bezele. De ce? Pentru a evita lipirea fragmentelor acestora de dinți ori de aparatul dentar și pentru a evita cariile.

Spuneți-i că este posibil ca unii copii să îl ia peste picior, dar nu trebuie să pună la suflet răutățile copiilor, ci trebuie să fie mândru că face parte dintr-o familie căreia îi pasă de sănătatea lui și care face o investiție destul de serioasă pentru ca el să aibă o mușcătură corectă și o viață sănătoasă.

Nu în ultimul rând, explicați-i că sunteți fericiți că aveți posibilitatea de a realiza acest efort financiar și că îl puteți ajuta să nu trebuiască să își ascundă zâmbetul tot restul vieții sale.

Instruirea copilului către o mentalitate deschisă

Instruiți copilul spre sinceritate și fiți deschiși cu el. Explicați-i faptul că durerea este temporară și că, în cazul acesta, durerea este una benefică, ce îl ajută să prevină o viață de frustrare legată de un zâmbet strâmb. Ajutați copilul ca, în ciuda faptului că îi e frică de durere, să o accepte atunci când știe că, pe termen lung, îi va face mult mai mult bine.

Învățarea copilului să aibă acest tip de mentalitate nu este benefică doar în raport cu vizitele sale la medicul stomatolog, ci și pentru orice alt aspect al vieții sale. Acest tip de mentalitate îl va învăța să pună mereu în balanță avantajele și dezavantajele lucrurilor de care se va izbi în viață.

Veți vedea că o mentalitate sănătoasă îl va duce pe un drum tare lung și frumos în viață. Și dacă tot vorbim de mentalități sănătoase, voi, adulții, când ați fost ultima oară la dentist?

Introducerea copilului și a medicului dentist

Ultimul pas al experienței voastre de îndrumător al copilului în minunata și sănătoasa lume a cabinetelor stomatologice și a înlăturării durerilor dentare este să le faceți cunoștință medicului stomatolog cu copilul vostru.

În acest moment, medicul va confirma explicațiile pe care i le-ați oferit și îi va oferi un plus de încredere copilului. De asemenea, vă spunem un secret. Copiii sunt tare timizi în prezența străinilor, motiv pentru care, chiar dacă vouă s-ar putea să vă spună ”nu” la ideea de aparat dentar, copilului îi va fi tare rușine să facă tărăboi de față cu un străin.

Cu toate acestea, s-ar putea ca, dacă ați oferit explicațiile cu răbdare, copilul să înțeleagă și să ia singur decizia corectă.

Sperăm din suflet că sfaturile noastre v-au fost de ajutor și că veți reuși să aveți o discuție cu cel mic care să decurgă normal, cu întrebări și răspunsuri și, cel mai important, din care copilul să tragă o concluzie corectă, conformă cu decizia voastră, a părinților, care să servească în totalitate bunăstării sănătății copilului și a danturii sale.

Te încurajăm să îți faci chiar astăzi o programare la Dr. Tes împreună cu micuțul tău!

Ne găsești usor:

📍Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București

📞 Programări: 0732 826 068

Bineînțeles, te poți programa și online!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *