0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Totul despre molarii de minte (măselele de minte)

12, Jun, 2022 | 0 comments

Umblă din bătrâni o vorbă care face legătura între maturizarea unei persoane și molarul de minte. Cu toate acestea, singura legătură dintre cele două este vârsta la care erup molarii de minte. Această legătură, de altfel, nu are niciun punct comun cu istețimea și nivelul de inteligență,

Totul despre molarii de minte (măselele de minte)

Molarul de minte iese la vârsta post-adolescentină, cuprinsă între 17 și 25 de ani. Motivul pentru care acești dinți ies atât de târziu este acela că sunt un pic mai mari decât molarii cu care suntem obișnuiți. Din cauza acesta, ei au nevoie de mai mult spațiu să erupă. Ei pot erupe doar în momentul în care osul maxilar este bine solidificat. Atunci este și momentul în care dinții rămân unde sunt și nu migrează dacă nu au stimuli externi.

masele de minte Bucuresti

Ce sunt molarii de minte?

Molarii de minte sunt molarii din capătul interior al gurii, adică cel mai îndepărtat. Deși oamenii sunt obișnuiți să aibă doar 2 rânduri de molari, ei bine, molarii de minte sunt al treilea rând. În ziua de astăzi aceste măseluțe nu mai servesc la nimic, deși în trecut aveau rostul lor. Deși nu au nicio legătură cu deșteptăciunea unei persoane, e nevoie de o persoană deșteaptă ca să meargă la medic atunci când începe erupția acestora. Haideți să vedem care era rolul molarilor de minte înainte de apariția atâtor mașinării care să ne repare dinții.

extractie masele de minte Bucuresti
Extracție măsele de minte București

Rolul de bază al molarilor de minte

În trecut, oamenii nu dispuneau de toată tehnologia pe care o avem noi astăzi la dispoziție. Nu aveau posibilitatea să aibă parte de o igienă orală exemplară. Pur și simplu, nu avea cine să le trateze dinții cariați. Odată ce un dinte se strica destul de tare, aceștia îl pierdeau.

În mentalitatea noastră, a celor care se spală pe dinți după fiecare masă și care dispun de paste de dinți cu formule care nu doar curăță, dar și protejează smalțul dinților, pierderea unui dinte se întâmplă abia la bătrânețe sau în cazuri grave. Ei bine, în trecut, pierderea dinților era un lucru normal. Acest lucru începea să se întâmple destul de devreme, tocmai din cauza lipsei de igienă.

Atunci când oamenii își pierdeau măselele, rolul masticației revenea molarului de minte, care era un înlocuitor îndeajuns de bun. Datorită faptului că astăzi putem păstra dinții chiar și toată viața cu o igienă dentară așa cum trebuie, noi nu ne mai pierdem dinții devreme. Din acest motiv, rolul molarilor de minte este inexistent.

extractie molari de minte Bucuresti
Extracție molari de minte București

De ce să scoți molarul de minte de îndată ce dă semne de viață?

Așa cum spuneam și la începutul articolului, molarii de minte sunt ceva mai mari și au nevoie de un pic mai mult spațiu să se dezvolte cum trebuie. O persoană care nu are suficient spațiu va avea mari dureri de cap cu molarii care ori vor ieși de-a curmezișul, ori vor rămâne blocați în gingie, ori vor ieși doar pe jumătate.

Ideea principală este că molarii de minte vor cauza mari probleme din cauza poziției în care se află, adânc în capătul interior al gurii. Această poziționare îi face foarte greu de accesat și de curățat. Acest lucru va duce la depozitarea unei cantități mari de placă bacteriană pe ei, în special dacă rămân atașate de aceștia resturi de alimente. În plus, neservindu-și rolul, nu merită chinul prin care ar trece o persoană care îi păstrează.

cand trebuie sa scoti maselele de minte
Când trebuie să scoți măselele de minte?

Există și cazuri în care nu scoatem molarul de minte?

Molarul de minte are șanse foarte mari de a ne cauza probleme. Cu toate acestea, există și unele cazuri în care extracția sa nu este neapărat necesară.

O primă situație în care pacientul își poate păstra molarul e minte este aceea în care molarul a erupt corect. Atât timp cât este în poziția în care ar trebui să fie și în locul în care ar trebui să fie, puteți lua în considerație păstrarea molarilor de minte, însă dacă alegeți să îi păstrați, nu uitați să folosiți ață dentară și apă de gură, pentru a fi siguri că îi curățați așa cum trebuie.

A doua situație în care poate fi păstrat un molar de minte este aceea în care molarul 2, adică cel mai din spate, înaintea molarului de minte, lipsește. Lipsa acestui molar va lăsa suficient spațiu celui de minte să erupă corect și, prin intervenții ortodontice, de tip aparat dentar, veți putea aduce molarul de minte pe locul celui care lipsește, pentru a servi el cu acest rol.

Dacă molarul de minte este prezent perfect sub gingie, fără niciun colțișor afară și nu dă semne ca ar dori să iasă, îl puteți lăsa acolo. Fiind în câmp închis, acesta nu va intra în contact cu bacteriile, ceea ce înseamnă că nu va cauza nici placă bacteriană, nu se va caria și nu va provoca infecții.

Oricare ar fi situația în care vă aflați, discutați deschis cu medicul vostru dentist și ascultați activ sfaturile sale. Acesta, fiind în cunoștință de cauză asupra situației în care se află dinții voștri, vă va sfătui spre cea mai bună variantă.

Cabinet stomatologic București
Cabinet stomatologic București

Extracție molar de minte în București

Dacă simți că încep să iasă măselele de minte, este bine să vii la cabinet să văd care este situația. Poate că trebuie extrași molarii de minte, poate că îi lăsăm la locul lor. În orice caz, pentru a evita durerile și complicațiile, vino la o programare. Mă găsești în București!

📍Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București

📞 Programări: 0732 826 068

Bineînțeles, te poți programa și online!

Dr. Tes - medic dentist București
Dr. Tes – medic dentist București

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *