Cea mai des întâlnită problemă medicală la nivelul dinților este caria. Aceasta începe să ne afecteze dinții încă din copilărie, când avem dinții de lapte. Continuă să ne supere de-a lungul întregii vieți. În spirit de glumă, am putea spune că aceste carii sunt dușmanul de care nu vom scăpa niciodată. Cu toate acestea, ce știm noi, de fapt despre carii? Articolul acesta este destinat oferirii de informații asupra cariilor și a modului eficient de combatere și prevenire a lor. Tratamentul cariilor la adulți și copii – află totul din acest articol!
Ce este caria?
Caria este procesul prin care partea dură a dinților este erodată în timp, prin depuneri de placă bacteriană și alți factori. Aceștia reușesc să străpungă smalțul dinților și să pătrundă în interiorul dinților, topindu-i încet încet. Deși majoritatea oamenilor asociază denumirea ”carie” cu efectiva pată neagră de pe dinți, de fapt denumirea se referă la tot procesul.
Cum face zahărul să apară cariile?
Toată lumea învață încă din copilărie faptul că dulciurile ne strică dinții. Este un lucru pe care ni-l spun părinții, bunicii, frații mai mari, unchii și mătușile și, uneori și străinii. Cu toate acestea, mintea unui om are o componentă dramatică ce tinde să îl facă să creadă că nimic rău nu se va întâmpla.
Din acest motiv, copiii mănâncă zahăr cât încape, iar părinții continuă să le ofere, oferind scuza ”păi dacă cere?”. Totuși, ce face zahărul ca să apară caria? Dorim să vă explicăm faptul că există și alți factori care produc carii, nu doar zaharurile. Din acest motiv, vom împărți această explicație în două părți.
1. Factorul alimentar
După cum bine știți, modalitatea naturală prin care gura oricărui mamifer încearcă să se clătească singură și să repare anumite boli este saliva. În momentul în care noi ne hrănim, resturi alimentare se depun pe dinții noștri. Atât zaharurile, cât și carbohidrații care rămân lipiți pe dinți, în contactul cu saliva și bacteriile din gură, sunt transformați în acizi.
Așa cum știți deja, acidul poate dăuna foarte tare, reușind să distrugă orice. Este important să înțelegeți faptul că nu doar zaharurile ne afectează sănătatea orală. Orice tip de mâncare ce nu a fost curățată și a stagnat în interiorul gurii va provoca apariția cariilor.
Din acest motiv medicii specialiști recomandă spălarea pe dinți după fiecare masă. Tot din acest motiv se recomandă utilizarea de apă de gură, care poate pătrunde mult mai adânc în spațiile greu accesibile.
2.Factorul infecțios
Pe lângă facturul alimentar care provoacă apariția cariilor, există și factorul infecțios. Acest factor reprezintă multitudinea de bacterii care se află constant în cavitatea bucală. Cu toate acestea, doar două din acestea provoacă apariția cariilor. Aceste bacterii se poziționează în zone unde placa bacteriană este mai greu de distrus. În acest mod, dacă măsurile de igienizare orală recomandate de specialiști nu sunt respectate, acele bacterii vor cauza carii.
Spațiile greu de curățat nu sunt doar zona din spate a dinților, ci și șanțurile de pe suprafețele molarilor. Din acest motiv, este important, când ne spălăm pe dinți, să curățăm fiecare parte a acestora, fără nicio excepție.
Tratarea cariilor
Noi spunem în orice situație, indiferent de boala de care vorbim, că prevenirea afecțiunilor este mult mai ușoară decât tratarea lor. Cu toate acestea, uneori e prea târziu să prevenim o carie, pentru că este deja apărută. În acest moment, medicul dentist trebuie să aplice o serie de tratamente, în funcție de tipul de carie și de structura dintelui pe care a apărut. Haideți să vedem câte tipuri de carie există.
1. Caria incipientă
Caria incipientă, dacă este descoperită în primele sale faze, s-ar putea să nu fie recunoscută. Din acest motiv considerăm că este foarte important să vă vorbim despre ea.
Caria, în fază incipientă, arată ca o pată albicioasă pe suprafața dintelui. Această pată albă sugerează o zonă în care smalțul dintelui a fost demineralizat. Tocmai din acest motiv, pentru că nu există o cavitate, mulți medici nici nu doresc să o trateze. Ceea ce preferă medicii să facă este să ajute dintele să remineralizeze acea zonă, cu scopul de a reveni la starea sănătoasă a dintelui.
Datoria medicului dentist în acest moment este de a aplica un strat de substanțe fluorurate. Aceste substanțe se aplică doar după ce a fost curățată cavitatea bucală cu un detartraj și o periere profesională. Rolul substanțelor fluorurate este de a stimula procesul natural de remineralizare a smalțului. Pe lângă procedeul realizat de medicul stomatolog, pacientul are obligația de a menține cavitatea bucală curată. De asemenea, tot obligația pacientului este de a minimaliza consumul de zaharuri procesate, cum sunt dulciurile și sucurile carbogazoase.
2. Caria dentară care a format deja o cavitate
Dentina este miezul osului, cea pe care o protejează smalțul dinților. Atunci când caria trece de smalț și face o cavitate în dentină, remineralizarea nu mai este posibilă.
Pentru tratarea unei carii care a format o cavitate, primul pas este acela de a curăța zona afectată. Acel bâz-bâz pe care îl simțim în creier când mergem la dentist este acela care ne curăță cariile. Există mai multe capete rotative ale aparatului de curățat cariile, cu un diametru mai mic sau mai mare. Acestea se aplică în funcție de adâncimea cariei, în funcție de zona în care se află și în funcție de gravitatea ei.
Odată ce caria a fost curățată de tot, nu mai rămâne decât aplicarea plombei. Dacă am lăsa dentina expusă după curățare, toată munca a fost în zadar. Este foarte bine de știut faptul că, o carie curățată complet se va opri din evoluție. După aplicarea plombei, pentru umplerea spațiului gol al dintelui, pacientul va putea folosi acel dinte în mod complet. Dacă medicul dentist ar fi lăsat dintele gol pe dinăuntru, dintele și-ar fi perdut din forță. Dacă dintele nu are forța necesară la masticație, acesta se fisurează și cauzează alte probleme în viitor.
Tratament carii în București
Dacă ai o carie sau pur și simplu vrei să faci o consultație stomatologică în București, programează-te la Dr. Tes, cel mai prietenos medic din București!
Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București
Programări: 0732 826 068
Bineînțeles, te poți programa și online!
0 Comments