Stresul continuu poate duce la o serie de probleme mentale și fizice, inclusiv stomatologice. Studiile care găsesc legături între stres și afecțiuni la fel de grave precum obezitatea, bolile de inimă, Alzheimer, diabet și, desigur, problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt tot mai dese. Vezi care este legătura dintre stres și sănătatea dinților și descoperă cum îți afectează stresul gura și dantura!
Stresul poate determina o igiena dentară proastă
Persoanele care suferă de stres au o tendință mai mare de a face lucruri care nu sunt indicate pentru sănătatea lor orală.
O persoană cu stres extrem ar putea să nu se spele pe dinți, să sară peste folosirea aței dentare sau, în cel mai bun caz, să le ofere dinților o periere superficială.
O persoană care este stresată ar putea scrâșni dinții, ceea ce duce la uzura smalțului și sensibilitatea dinților. De asemenea, o persoană stresată ar putea apela la gustări nesănătoase, în special cele bogate în zahăr.
Fumatul și stresul
Cineva care este stresat ar putea fuma (mai mult) și ar putea să bea alcool regulat.
Statisticile sunt alarmante – în 90% din cazurile în care este detectat cancer la nivelul gurii, buzelor sau limbii, persoana fie fumează, fie mestecă tutun.
Fumatul poate determina de până la șase ori mai multe șanse ca o persoană să sufere de boli ale gingiilor. Fumatul afectează, de asemenea, în mare măsură recuperarea după boală. De exemplu, cancerul are de șase ori mai multe șanse de a reveni dacă pacientul este fumător.
Oricare dintre aceste obiceiuri proaste independente va avea un efect dăunător asupra sănătății orale, dar combinate cresc impactul. Dacă fumezi și bei alcool în mod regulat pe fond de stres, nu este bine deloc.
Cu toate acestea, este posibil ca efectele să nu fie imediat evidente. Fumatul crește foarte mult șansele de îmbolnăvire a gingiilor, dar, de asemenea, dăunează vaselor de sânge din gingii și, prin urmare, poate reduce probabilitatea sângerării gingiilor.
Boala gingiilor ar putea să apară fără ca măcar să îți dai seama. Următoarea etapă? Pierderea dinților.
Scrânitul dinților pe fond de stres
Boala gingiilor ar putea fi cea mai îngrijorătoare problemă de sănătate orală care ar putea surveni din cauza stresului. Există însă și probleme pe termen scurt, cum ar fi herpesul bucal, infecțiile bucale și durerile de maxilare, care trebuie abordate. Toate acestea pot avea un fond de stres.
Stresul care duce la scrâșnirea dinților (cunoscut și sub numele de bruxism) poate fi un factor de limitare a somnului de calitate pe timp de noapte. Acesta este un alt efect secundar care servește la formarea „ciclului de stres”: ești stresat și nu poți dormi din cauza stresului, așa că involuntar scrâșnești dinții. Din cauză că scrâșnești dinții, nu dormi bine. Faptul că nu dormi bine te stresează. Ești stresat și nu poți dormi din cauza stresului și tot așa.
Din fericire, scrâșnirea dinților poate fi tratată prin acțiuni întreprinse acasă, cuplate cu ajutorul unui medic stomatolog.
Simptomele scrâșnirii dinților, cum ar fi durerea de maxilar, durerile de cap dimineața și sensibilitatea crescută a dinților, pot fi ajutate prin consumul de alimente mai moi și masarea zonelor afectate.
O soluție pe termen mai lung poate fi apoi identificată prin examinarea zonei și crearea unui dispozitiv de protecție pentru gură la comandă. Acest lucru va împiedica măcinarea dinților.
Stresul și sănătatea dinților – soluții
Lipsa somnului duce la oboseală. Ziua începe prost. Igiena orală nu mai este o prioritte. Cel care suferă evadează în cafea și țigări pentru a se pune în mișcare. Sună cunoscut?
Abordarea sănătății orale este un pas către stoparea progresului stresului suplimentar.
Un anumit grad de stres este destul de natural în anumite momente din viața cuiva. Însă stresul nu ar trebui să ducă la probleme continue. Să rămâi la curent cu sănătatea orală este, de asemenea, relativ simplu – un lucru mai puțin de care să te stresezi.
Începe cu o bună igienă orală. Adoptă lucrurile care ar trebui să fie făcute – periajul regulat, folosirea aței dentare, folosirea periuțelor interdentare. Respinge lucrurile care ar trebui evitate, cum ar fi excesul de zahăr, fumatul, consumul de alcool în exces și scrâșnirea dinților.
Următorul pas este de a menține controalele regulate la un medic stomatolog bun din București sau din orașul tău și tratamentele profesionale de igienizare a gurii.
Majoritatea persoanelor care suferă de bruxism (scrâșnirea dinților) fac acest lucru noaptea în timp ce dorm. De cele mai multe ori, nici nu știu că au această problemă. De aceea, nu o trateaza. Medicul stomatolog va observa însă semnele bolii la control.
Controale regulate la medicul dentist
Consultarea unui stomatolog în mod regulat permite supravegherea oricărei uzuri excesive a dinților. Dentistul te va ajuta cu un tratament pentru a opri deteriorarea dnților. Vei primi un dispozitiv de protecție pentru gură care să fie purtat noaptea pentru a proteja dinții.
Consultarea unui stomatolog poate fie să vă relaxeze că nu există probleme de sănătate orală, fie să vă ajutați să corectați oricare dintre aceste probleme. De asemenea, un dentist poate observa semne timpurii ale problemelor gingivale sau alte probleme. Aceste probleme, dacă nu sunt tratate, vor deveni mai problematice și vor crește stresul.
Este dificil și potențial periculos pentru majoritatea oamenilor să-și autodiagnosticheze cauza problemelor gingivale. Stomatologii sunt cheia în diagnosticarea diferenței dintre gingivita simplă (care este ușor reversibilă cu o igienă orală bună) și parodontoză (care necesită tratament frecvent de igienă și potențial tratament parodontal).
Obiceiuri sănătoase împotriva stresului
Stresul este o boală grea, mai ales atunci când pare a fi fără o cauză evidentă, rezolvabilă. Este debilitant. Este continuu acolo, în fundal. Oprește corpul și creierul să funcționeze așa cum ar trebui și astfel poate duce la o mulțime de probleme de sănătate.
Sănătatea bucală este doar una dintre aceste probleme. Totuși, este una în care există pericolul real de apariție a unor probleme grave de sănătate pe termen lung.
Din fericire, în majoritatea cazurilor, este destul de ușor de controlat. Menține-ți igiena dentară. Fii conștient de faptul că ceea ce mănânci, bei și fumezi are un impact. Mergi la medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru controale de rutină.
Locuiești sau lucrezi în București sectorul 6? Programează-te simplu și rapid la un consult stomatologic la Dr. Tes!
CLINICA STOMATOLOGICĂ DR. TES DIN BUCUREȘTI SECTORUL 6
Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București
Programări: 0732 826 068
Bineînțeles, te poți programa și online!
0 Comments