Cum se realizează un detartraj? Detatrajul este o modalitate excelentă de a-ți curăța dinții, de a scăpa nu doar de reziduurile de alimente, dar și de bacterii și tartru. Această procedură dentară este recomandat a fi realizată doar în cadrul cabinetelor stomatologice. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie să se utilizeze aparatură și produse special create pentru acest scop. Haideți să vedem exact ce face procesul de detartraj, cum se realizează și multe alte informații interesante.
Cum se realizează detartrajul?
De cele mai multe ori, procedura de detartraj este alcătuită din mai multe proceduri mai mici. Din acest motiv, fiecare dintre pacienți va fi tratat în mod diferit, în funcție de starea de sănătate a dinților săi, de gravitatea depunerilor de tartru și de sensibilitățile dentare de care suferă. Ce este important de știut este faptul că un detartraj poate dura în medie, în jur de 30 de minute, în funcție de parametrii expuși mai sus. Haideți să vedem în continuare cum este realizat un detartraj complet, la o persoană cu dantură sănătoasă, fără afecțiuni și sensibilități care să afecteze acest proces.
Periajul profesional și lustruirea
Primul pas în vederea eliminării depunerilor de tartru de pe dantură este periajul profesional și lustruirea dinților. Se va folosi atât o periuță de dinți specială, automată, cât și o pastă de dinți profesională, eventual cu factor de albire. Această pastă de dinți nu se găsește în comerț, fiind distribuită doar cabinetelor stomatologice profesionale. Din acest motiv, chiar dacă încercați să realizați un periaj cât mai profesional acasă, acesta nu va avea la fel de mult succes ca cel realizat în cabinetul stomatologic. Rolul periajului profesional este acela de a îndepărta placa bacteriană în totalitate, de a elimina orice tip de reziduuri alimentare din zone greu accesibile și de a înlătura cea mai mare parte din tartrul supragingival.
Air flow-ul
Air flow-ul este un aparat special, pe care îl puteți întâlni în majoritatea cabinetelor stomatologice. Acest aparat oferă pacientului un jet puternic de apă și aer, îmbogățit cu pulbere extrem de fină de bicarbonat, care ajută la îndepărtarea petelor dentare. Procedeul de air flow este cel mai des folosit la fumători, care vor avea dinții ușor îngălbeniți din cauza tutunului. Deși acest aparat nu face minuni pentru fumătorii înrăiți, înlăturând complet urmele de tutun, este imporant de știut faptul că succesul său nu este un mit. Atunci când este folosit, dinții pacientului sunt, cu siguranță, albiți cu cel puțin câteva nuanțe. În plus, pacienții care suferă de sensibilitate la rece sau fierbinte, vor fi foarte încântați să afle că temperatura apei din air flow este medie, ceea ce înseamnă că nu va provoca niciun tip de sensibilitate dentară.
Fluorizarea dinților
Fluorizarea dentară este, așa cum se înțelege și din denumire, procesul prin care reintroducem fluorul în dinții afectați de placa bacteriană și tartru. Ca să vă dați seama dacă dinții voștri sunt sau nu afectați, uitați-vă după pete albe pe suprafața lor. Dacă găsiți o astfel de pată, înseamnă că dintele, în acea zonă, și-a pierdut din cantitatea normală de fluor. Cu ajutorul procesului de fluorizare dentară, dinții vor recăpăta forța, strălucirea și uniformitatea de altă dată. Acest proces se realizează prin aplicarea unui gel sau a unei spume bogate în agenți de fluorizare. Gelul sau spuma vor fi lăsate pe dinți timp de 30 de secunde, după care vor fi înlăturate. Este indicat ca, primele 30-45 de minute după acest proces să nu consumați nici alimente solide, nici băuturi, nici măcar apă, pentru a lăsa produsul să intre bine în suprafața smalțului dentar.
Detartrajul nu este un proces dureros
Majoritatea pacienților găsesc acest proces ca fiind complet nedureros, ba chiar plăcut datorită aromelor dulci pe care le conțin diferitele produse utilizate. Cu toate acestea, dacă unul din pacienți suferă de o sensibilitate dentară extrem de avansată, se pot aplica geluri anestezice pe gingie și apoi se poate continua procesul.
Cât de des trebuie realizat detartrajul dentar?
Detartrajul este indicat să se realizeze la fiecare șase luni, pentru a nu permite plăcii bacteriene să corodeze smalțul. În cazul persoanelor cu lucrări dentare de tip implanturi, este indicat să fie realizat mai des, la aproximativ 4 luni. În cazul fumătorilor, de asemenea, este recomandat să fie realizat un detartraj la fiecare aproximativ 4 luni.
Strada Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59, București, sectorul 6
Programări: 0732 826 068
www.Drtes.ro
Zâmbește mai des, cu doctor Tes !
0 Comments