Strungăreața (sau strunga) este un fenomen care apare foarte des, atât la copii, cât și la adulți. Deși, în principiu, nu reprezintă un pericol pentru sănătatea orală, este important să discutăm despre ea. În funcție de dimensiunile acesteia și de modul de evoluție, aceasta ar putea reprezenta un inconvenient pentru cel ce o are. Haideți, așadar, să vedem ce este struga, de fapt, când apare și când trebuie să o corectăm.
Ce este strunga?
Strunga, cunoscută sub denumirea populară de strungăreață este denumită științific diastema. Aceasta reprezintă un spațiu între doi dinți din față, fie pe arcada superioară, fie pe cea inferioară. Deși diastema se poate forma și între oricare alți doi dinți, cea despre care se plânge lumea este cea dintre incisivii frontali. Atunci când apare la copii, de cele mai multe ori dispare înainte de vârsta preadolescenții, adică în jur de 12-13 ani. Acest lucru se datorează faptului că dinții alăturați incisivilor frontali, caninii, sunt încă în dezvoltare. Odată ce caninii cresc până la dimensiunea lor completă, ei vor pune presiune pe incisivii frontali, făcându-i să se alăture unul celuilalt. Dacă dinții de lapte ai copilului vostru au strungăreață, nu ar trebui să vă faceți probleme, căci aceștia vor fi înlocuiți cu dinții permanenți.
De ce apare strunga între dinți?
Strunga la adulți poate apărea din diverse motive. Un prim factor ar fi lipsa unuia sau mai multor dinți în partea din spate. Dinții au întotdeauna tendința de migrare din față spre spate. Din acest motiv, dacă ați avut vreun molar înlăturat, s-ar putea ca dantura voastră să înceapă să migreze spre spațiul liber.
Un alt motiv pentru care ar putea apărea strungăreața este acel al obiceiurilor greșite. Deși nu ne dăm seama, se întâmplă să ne formăm un obicei greșit, cum ar fi să mestecăm mai mult pe o parte decât pe cealaltă. În acest caz, organismul nostru va reacționa la acest obicei din mai multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că dinții din partea suprasolicitată se vor toci cu mult mai repede, aceștia vor migra mai mult în această direcție. Din această cauză, spațiul dintre dinții pe care mestecăm se va diminua, iar cel dintre dinții frontali se va mări.
Când trebuie să corectăm strunga?
Atunci când discutăm despre diastema prezentă la o dantură de lapte, nu este nevoie de corecție. Puteți aștepta până dinții de lapte sunt înlocuiți cu cei permanenți și atunci puteți observa dacă mai este nevoie de corectare. În ceea ce privește strunga la o dantură permanentă, depinde de la o persoană la alta. Există oameni cărora li se pare că prezența strungăreței este șarmantă și că oferă un plus de frumusețe zâmbetului. Având în vedere faptul că strunga nu afectează dinții și că nu reprezintă o maladie sau un defect, acești oameni ar putea să și-o păstreze. Există însă și pacienți care nu se simt confortabil cu zâmbetul lor afectat de strungăreață. Aceste persoane își pot corecta strungăreața oricând doresc, atâta timp cât nu interferează cu alte tratamente stomatologice care ar putea fi afectate de migrarea dinților.
Cum corectăm strunga?
Există trei metode foarte cunoscute și eficiente pentru corectarea strungăreței. În primul rând, cea mai complicată, dar și cea mai benefică, este prin intermediul unui aparat dentar. Această metodă nu corectează doar strungăreața, însă va alinia, de asemenea, toți ceilalți dinți, pentru a preveni migrarea lor. Se pot folosi ori un aparat dentar fix, ori unul mobil, în funcție de gravitatea situației în care se află fiecare pacient.
Cu toate acestea, aceste informații vă vor fi oferite cu lux de amănunte de către medicul vostru stomatolog. Tot el vă va ajuta să luați și cea mai bună decizie pentru dantura voastră, în raport cu nevoile și starea de sănătate în care vă aflați. A doua metodă de corectare a strungii este reprezentată de fațetele dentare. Acestea nu neapărat o corectează, însă o ascund. De cele mai multe ori, dinții afectați de strungă sunt dinți sănătoși, motiv pentru care fațetele sunt cea mai simplă metodă de a rezolva problema.
Nu în ultimul rând, cei ce vor să scape de strungă pot apela la punțile dentare. O punte dentară presupune umplerea cu compozit a spațiului liber dintre doi dinți. Această punte este foarte rezistentă în timp și oferă un aspect natural al dinților.
Corectare strungă dentară în București
Dacă te deranjează strunga dentară, vestea bună este că se poate corecta destul de ușor la medicul dentist. Vrei să beneficiezi de procedurile de corectare strungă dentară în București? Dr. Tes este persoana potrivită pentru tine!
0 Comments