Mulți pacienți dezvoltă în timp ceva ce se aseamănă cu un tic nervos, afecțiune care se numește bruxism. Acesta se manifestă prin scrâșnirea dinților, prin încleștarea lor sau prin frecarea acestora. De la caz la caz, acest obicei poate duce la sensibilitate dentară, la dureri de dinți sau, în cazuri grave, la tocirea dinților. Nu doar atât însă, pe măsură ce această afecțiune se agravează, și gingiile se vor retrage, dezgolind și rădăcina dinților. Atunci când rădăcina este expusă, dinții nu mai au la fel de multă stabilitate și, la un scrâșnit grav, ar putea începe să se clatine.
Tipuri de bruxism
Bruxismul diurn
Bruxismul diurn este reprezentat de încleștarea sau scrâșnirea dinților cât timp persoana este trează. Acest tic este unul inconștient, iar persoana în cauză, de cele mai multe ori, nici nu își dă seama de faptul că face așa ceva.
Bruxismul nocturn
Bruxismul nocturn nu vine niciodată singur. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de bruxism nocturn suferă și de apnee și sforăit. Acestea nu sunt, totuși, obligatorii să se prezinte împreună. Dacă o persoană sforăie, nu înseamnă automat că suferă de bruxism nocturn.
Ce cauzează bruxismul?
Bruxismul poate avea foarte multe cauze. În primul rând, este vorba despre cauze psihologice, ca furia, anxietatea, stresul și frustrările adunate. Atunci când organismul nostru este în tensiune, este absolut normal să se tensioneze și maxilarul. De fapt, psihologii afirmă că primul lucru după care trebuie să ne uităm ca să vedem dacă cineva e furios, e maxilarul încleștat.
Tot la factori psihologici intră și cauza lipsei de odihnă. Atunci când creierul nu se odihnește cum ar trebui, acesta trimite impulsuri în organism și apar tot felul de ticuri. Aceste ticuri pot fi și la nivelul maxilarului, transformându-se în bruxism. Așadar acordați cât de multă importanță posibil orarului de somn. Chiar dacă dormiți suficiente ore pe noapte, este important și intervalul orar în care dormiți, căci și acesta este foarte important.
Și malocluzia dentară poate fi o cauză care să ducă la bruxism. Atunci când dinții nu sunt aliniați cum trebuie în cavitatea bucală, dinții de sus nu se așează bine pe cei de jos. Dacă, spre exemplu, două puncte înalte ale molarilor se suprapun, în loc să se evite, acest lucru va duce la imposibilitatea de închidere corectă a gurii. Un maxilar în tensiune va avea tendința să se încleșteze.
Efectele bruxismului
Persoanele care suferă de bruxism pot suferi și de complicații la nivelul danturii, dar nu numai. Pe lângă deteriorarea dinților, a lucrărilor stomatologice și a maxilarului, pot fi simțite dureri de cap. De asemenea, cei ce suferă de bruxism pot suferi complicații la nivelul articulației temporo-mandibulare. Nu în ultimul rând, pot apărea dureri faciale sau ale maxilarului. Așadar, dacă remarcați scrâșniri din dinți, mergeți de urgență la medicul stomatolog pentru un control.
Tratarea bruxismului
În funcție de starea de sănătate a dinților în momentul în care s-a depistat bruxismul, există mai multe moduri de tratare. Cel mai des întâlnit mod este prin utilizarea de gutiere. O gutieră este un instrument din plastic, realizat personalizat pe fiecare pacient în parte. Rolul acesteia este de a oferi un strat puternic protector între dinții de sus și dinții de jos. Datorită acesteia, când are loc ticul de a scrâșni din dinți, dinții vor scrâșni pe plastic, în loc să scrâșnească unii pe alții. În acest fel sunt protejate ambele rânduri de dinți.
De asemenea, o altă metodă de protejare a dinților este prin intermediul coroanelor dentare. Acestea se aplică în momentul în care dinții sunt deja puternic afectați de bruxism, devenind sensibili. Coroanele vor oferi această protecție, dar vor și remodela dinții, astfel încât ocluzia să aibă loc într-un mod natural și eficient.
În cazul în care bruxismul este cauzat de stress și anxietate, o modalitate eficientă de a scăpa de el este prin controlul sentimentelor. Dacă stressul este cauza principală, se vor recomanda metode de relaxare a minții. În cazul în care anxietatea este cea care provoacă bruxismul, va fi necesară discuția cu un medic terapeut.
Nu în ultimul rând, corectarea ocluziei dentare poate fi o modalitate bună de a scăpa de bruxism. Medicul stomatolog va verifica dacă ocluzia este corectă și, în caz contrar, o va corecta.
Consultație stomatologică sector 6 București – Dr. Tes
Zâmbește mai des, cu doctor Tes !
0 Comments