Te-ai întrebat vreodată care este cea mai veche și mai răspândită boală din lume? Ai putea crede că bolile de piele sau chiar bolile organelor, însă nu. Cea mai veche boală din lume, de care au suferit chiar și strămoșii noștri care trăiau în peșteri, este carierea și degradarea dinților. Cariile erau o problemă atât de mare în vremurile de demult (în lipsa îngrijirii adecvate), încât provocau infecții dentare ce conduceau chiar și la moarte. Să nu uităm că antibioticele și tratamentele dentare au apărut foarte recent în lunga istorie a omenirii. Da, chiar a fost o perioadă când oamenii mureau din cauza problemelor dentare.
Atunci, ca și astăzi, aceasta era cea mai răspândită boală. Adevărul este că fiecare dintre noi, fără excepție, avem, am avut sau vom avea carii la un moment dat în viața noastră. Nu scapă nimeni, asta e garantat. Chiar și cu cea mai bună îngrijire dentară posibilă, în decursul unei vieți de 70 de ani, vei avea cel puțin o carie.
De aceea, cariile sunt cea mai răspândită boală din lume. Nu toți facem hepatită, nu toți ne îmbolnăvim de inimă ori rinichi, nu toți avem probleme cu stomacul sau cu articulațiile. Însă cu siguranță toți suntem afectați de carii la un moment dat. Cariile sunt concurate doar de răceală – nici de ea nu scapi în decursul vieții.
Ce e de făcut?
Cariile – o epidemie în istoria umanității
Am stabilit că nimeni nu scapă de carii. Unii dintre noi vor fi mai afectați, alții mai puțin afectați. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să luăm cariile ca atare și să le ignorăm. În niciun caz. Dacă vrem o dantură sănătoasă și o stare bună de sănătate generală, nu ignorăm cariile.
Iată ce poți face pentru a naviga cu ușurință printre problemele dentare cauzate de carii:
- protejarea dinților de carii
Cariile au o incidență mult mai mică (apar mai rar) la cei care se spală pe dinți cu regularitate, de minimum două ori pe zi. Dacă folosești paste de dinți bogate în fluor, cariile nu îți vor provoca probleme mari.
De asemenea, folosirea aței dentare și a apei de gură vor face ca dantura ta să fie mult mai puțin susceptibilă de a dezvolta carii.
- eliminarea factorilor de risc
Există anumiți factori care ajută formarea de carii. De exemplu: fumatul, dulciurile, sucurile. Evitând acești factori, vom avea cu siguranță o incidență mai mică a cariilor la copii și la adulți.
- reglarea meselor
Atunci când ronțăi câte ceva între mese sau pur și simplu bei o cafea cu zahăr între mic dejun și prânz, practic nu lași timp gurii să se refacă. Saliva are rolul de a curăța gura între mese, astfel încât pH-ul din cavitatea orală să ajungă la normal.
Insă dacă noi mai consumăm câte ceva între mese, pH-ul va rămâne acid în mod constant. Iar cariile vor avea parte de un mic rai al lor în care să se dezvolte accelerat!
De aceea, este bine să reglezi foarte bine mesele și să nu consumi nimic între ele. Ori, dacă totuși iei o gustare, spală-te pe dinți imediat după sau măcar clătește-te bine cu apă de gură.
Tratament carii București – Dr. Tes
Îți garantăm că dacă vei respecta cele de mai sus, vei avea carii puține, superficiale și ușor de tratat. Nu îți promitem că nu vei avea niciodată carii – acest lucru este imposibil și ar fi o minciună să îți spunem așa ceva.
Important este ca, atunci când ai un punct negru pe un dinte, să vii la stomatolog pentru a trata caria cât încă nu provoacă daune majore dintelui. Este indicat controlul stomatologic la fiecare 6 luni tocmai pentru că s-ar putea ca tu să nu observi fiecare început de carie și astfel să îi lași timp să se dezvolte. Medicul, însă, va observa totul în gura ta și te va trata corespunzător.
Dacă ai nevoie de tratamentul cariilor în București, sectorul 6, Dr. Tes este întotdeauna aici!
0 Comments