0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

6 pericole ale gingivitei netratate

11, Nov, 2022 | 0 comments

Boala gingiilor este o afecțiune care afectează milioane de oameni. Aproape jumătate dintre adulții cu vârsta de peste 30 de ani sunt afectați de bolile gingiilor, gingivită și parodontoză. Simptomele acestor afecțiuni pot trece neobservate până când vizitați un dentist pentru un examen oral. Află în acest articol care sunt cele 6 pericole ale gingivitei netratate!

6 pericole ale gingivitei netratate

Sănătatea noastră orală este doar o parte a unui sistem mai mare și orice problemă asociată cu aceasta ne poate afecta întregul organism. Neglijarea simptomelor dentare poate duce la boli ale gingiilor și poate progresa spre afecțiuni de sănătate care pun viața în pericol.

Cum se dezvoltă boala gingiilor? Care sunt semnele gingivitei?

Acumularea de placă și tartru este punctul de debut al bolii gingivale. Aceste bacterii eliberează toxine care infectează țesuturile gingiilor și structura osoasă, ducând la pierderea dinților și la inflamație cronică.

Pacienții tineri nu prezintă de obicei semne de boală a gingiilor, deoarece începutul infecției poate fi nedureros. Simptomele devin mai răspândite doar atunci când un adult atinge vârsta de 30 până la 40 de ani.

Simptomele gingivitei

Ar trebui să mergi urgent la un consult stomatologic dacă ai una sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • Respiratie urat mirositoare
  • Gingii roșii sau inflamate
  • Sângerarea gingiilor
  • Durere la mestecat
  • Dinți slăbiți
  • Dinți sensibili
  • Retragerea gingiilor

cost implanturi pentru toata gura


La început, putem avea o simplă gingivită sau o inflamație a gingiilor. Acesta însă este deja debutul bolii parodontale. Boala gingiilor sau boala parodontala este o inflamatie cronica a gingiilor cauzată de o infecție care necesită îngrijire pe tot parcursul vieții. Din păcate, acest proces poate fi doar gestionat, dar niciodată inversat. Mai mult, poate declanșa alte afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi:

Boală cardiacă


Inflamația cronică este inamicul corpului nostru. Devine o problemă atunci când organismul începe să atace celulele sănătoase. Acesta este și motivul pentru care boala gingiilor este legată de bolile de inimă.

Pacienții care au o igienă dentară proastă sunt de trei ori mai predispuși la boli de inimă.
Boala gingiilor afectează negativ tensiunea arterială la pacienții hipertensivi și perturbă efectele medicamentelor pentru hipertensiune.
Cercetătorii studiului Periodontitis and its Relation to Coronary Artery Disease sau PAROKRANK au descoperit că boala gingiilor crește riscul pacientului de atac de cord cu 49%.
„Inflamația din gură este direct legată de inflamația din inimă”, potrivit cardiologului Dr. Jacob Stephen. Pe o notă pozitivă, tratamentul pentru boala gingiilor a arătat o scădere a tensiunii arteriale la unii pacienți, ceea ce a stârnit speranța pentru studii suplimentare despre legătura dintre boala parodontală și bolile de inimă.

Noi, Dr. Tes și echipa, încurajăm pacienții noștri să vină frecvent la dentist pentru a monitoriza cazuri precum boala gingiilor care nu prezintă simptome în timpul debutului. Îi ajutăm să fie conștienți de riscurile asociate cu boala gingiilor și de cum să o inverseze în stadiul incipient.

Diabet


Bacteriile se dezvoltă în prezența zahărului. Nivelurile ridicate de glucoză din organism ajută bacteriile să se propage, ceea ce alimentează germenii să atace dinții și gingiile, provocând gingivita. Pe de altă parte, boala parodontală crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce vă poate expune riscului de diabet de tip 2.

Cum crește boala gingiilor nivelul zahărului din sânge?


Bacteriile care infectează gingiile se vor scurge în fluxul sanguin și vor provoca o agitație asupra sistemului imunitar al organismului. În apărare, organismul va declanșa creșterea nivelului de zahăr din sânge pentru a lupta împotriva bacteriilor.

Deoarece inflamația cronică este asociată cu boala gingiilor, nivelul zahărului din sânge poate fi greu de controlat la pacienții diabetici. De asemenea, diabetul poate îngreuna organismul să lupte împotriva infecțiilor, cum ar fi boala gingiilor.

Artrita reumatoidă


Bacteriile numite Aggregatibacter actinomicetemcomitans se găsesc atât la pacienții cu boli gingivale, cât și la pacienții cu artrită reumatoidă. Ele declanșează răspunsul autoimun inflamator al sistemului de apărare al corpului nostru, care face ca proteinele sistemului imunitar să fie hiperactive. Astfel, provoacă inflamații articulare.

Boala Alzheimer


Boala gingiilor este, de asemenea, legată de o creștere a riscului pacientului de a dezvolta Alzheimer. Bacteria Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) găsită în boala gingiilor se găsește și în creierul unui pacient cu Alzheimer.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă care afectează milioane de oameni. Începe cu pierderea memoriei și se agravează în timp. Experții au avertizat că pentru a evita complicații precum boala Alzheimer, prevenirea este esențială, deoarece bacteriile din boala gingiilor au o mulțime de moduri de a se infiltra în organism.

Pneumonie


Pneumonia și astmul sunt un alt set de afecțiuni de sănătate provocate de boala gingiilor. Infecția la nivelul gingiilor determină sistemul imunitar să rămână în alertă maximă și provoacă o inflamație la nivelul întregului corp, inclusiv a căilor respiratorii și plămânilor.

Importanța controlului stomatologic periodic la Dr. Tes

Controlul stomatologic periodic nu se referă la acel tip de control stomatologic atunci când simțiți jenă, dureri sau disconfort. Acesta se referă ca, la câteva luni, să mergeți la stomatolog pentru a se asigura că totul este bine în continuare, chiar dacă nu experimentați niciun fel de durere. Acest control se realizează pentru că, deseori, există probleme la nivelul cavității bucale pe care nu le putem vedea acasă.

Un exemplu de acest fel este depunerea de tartru, în stadiu incipient. Cu cât mergeți în mod constant la medicul stomatolog pentru un control, cu atât veți fi mai protejați de riscul de a avea parte de surprize neplăcute în ceea ce privește depunerile de tartru, în ceea ce privește cariile sau în ceea ce privește pierderile dentare. Controlul stomatologic nu durează mult timp, motiv pentru care este un efort mic de realizat pentru o durată lungă de viață a dinților voștri naturali.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *