0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Poate un dinte crăpat să se vindece singur, de la sine?

16, Nov, 2022 | 0 comments

Dacă pielea și oasele noastre se pot vindeca de la sine, de ce nu pot face și dinții noștri la fel? Când avem o fractură la un os, acesta se lipește singur la loc. De ce dinții nu pot face la fel, dacă sunt tot din os, până la urmă? Oare poate un dinte crăpat să se vindece singur, de la sine? Aflăm totul despre acest subiect în acest articol marca Dr. Tes!

Poate un dinte crăpat să se vindece singur, de la sine?

Dinții noștri nu se pot regenera și nu se vindecă singuri. Indiferent că ne place sau nu, acesta este adevărul. Din acest motiv, atunci când ne pierdem un dinte, această pierdere este definitivă. Nu vom avea în loc un alt dinte natural, ci un dinte funcțional creat de medicul dentist. De aceea, grija față de dinții noștri naturali ar trebui să primeze.

Desigur, nu este o tragedie să pierzi un dintre natural. Acum este mai ușor și mai accesibil ca oricând să îl înlocuiești cu o coroană, un implant dentar sau o lucrare dentară. Totuși, este mereu preferabil să îngrijim dinții naturali și să îi păstrăm pe aceștia cât mai mult timp sănătoși.

De asemenea, este important să înțelegem că dinții noștri NU sunt din os. Îți spunem mai jos câteva lucruri interesante despre dinți!

Află mai multe despre dinții tăi!


Dinții noștri se dezvoltă în pântecele mamei noastre în a șasea săptămână de sarcină. Contrar credinței populare, dinții noștri nu sunt oase. Smalțul dinților este format din fosfat de calciu. Acesta este adesea confundat cu un os, deoarece are nevoie de calciu pentru a fi puternic și sănătos.

Dintele nostru este format din smalț, dentină, ciment și pulpă dentară. Smalțul dinților servește drept cea mai robustă parte a corpului nostru, care poate suporta câteva kilograme de forță de mușcătură. El protejează vasele de sânge și țesuturile din pulpa dentară responsabile de aprovizionarea acesteia cu calciu.

Cu toate acestea, smalțul dinților nu este format din țesuturi vii și vase de sânge. Prin urmare, nu se poate regenera și vindeca singur, spre deosebire de oasele noastre.

Ce este un dinte crăpat?


Un dinte crăpat este rezultatul unei mușcături proaste sau al unei răniri în zona gurii. Daunele pot expune straturile interioare ale dintelui și îl pot deschide către bacteriile care cauzează boli. În cele mai rele cazuri, fisurile pot ajunge la rădăcina dintelui, ducând la pierderea acelui dinte.

Cauzele și simptomele unui dinte crăpat

Un dinte crăpat este cauzat de presiunea extremă asupra smalțului dentar. Alte cauze includ:

  • Folosirea dinților ca instrument
  • O mușcătură proastă
  • Leziuni sau traumatisme
  • Presiune prea mare asupra dintelui din cauza scrâșnirii dinților
  • Schimbarea bruscă a temperaturii, cum ar fi consumul de băuturi reci și calde
  • Slăbirea dintelui din cauza bătrâneții


Majoritatea pacienților își dau seama că și-au crăpat dinții doar atunci când prezintă oricare dintre următoarele simptome:

  • Dinte sensibil la băuturi sau alimente reci sau fierbinți
  • Durere când mușcă sau mestecă alimente
  • Durere pulsantă și umflarea gingiilor


Cum se tratează un dinte crăpat?


Tratamentul stomatologic pentru un dinte crăpat depinde de amploarea leziunii. Stomatologul va verifica dacă fisura este ușoară sau a atins partea crucială a rădăcinii dintelui. Iată tratamentele dentare pentru anumite tipuri de dinți crăpați:

  • Obturație sau lipire dentară: dentistul îți poate salva dintele dacă ai doar crăpături minore sau crusta fracturată pe suprafața de mestecat a dintelui. O rășină de culoarea dintelui va fi plasată pe dinți pentru a sigila smalțul dinților și pentru a preveni bacteriile să afecteze pulpa dentară.
  • Tratamentul de canal radicular: Dacă fisura ajunge la rădăcina dintelui, este posibil ca dintele tău să fie de nereparat. Extracția dentară este o opțiune, dar medicul dentist îți poate recomanda un tratament de canal radicular dacă dorești să îți păstrați dintele natural. Într-o procedură de tratament de canal, rădăcina dintelui deteriorată va fi îndepărtată și înlocuită cu o obturație pentru a preveni infecția ulterioară.
  • Coroană: Când crăpăturile de pe dinte slăbesc smalțul dinților, medicul dentist îți va recomanda o coroană dentară pentru a-ți proteja dintele slab și a-ți restabili capacitatea de a mesteca alimentele. Coroanele te pot ajuta să îți folosești dintele ca și cum nu ar fi fost niciodată deteriorat înainte.
implant dentar pret
implant dentar pret

Dr. Tes îți restabilește aspectul și funcționalitatea dintelui crăpat!

Dintele tău crăpat nu se va vindeca singur, dar medicul dentist te poate ajuta să nu îl pierzi de tot și să îl salvezi pe cât posibil.

Dr. Tes face tot posibil să îți păstreze dintele natural și să prevină agravarea fisurii. La cabinetul nostru stomatologic din sectorul 6, oferim tratamente de canal radicular, montarea de coroane și alte proceduri de restaurare dentară.

Programează chiar acum o vizită la cabinet! Vom lupta pentru salvarea dintelui tău natural!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *