O incrustație dentară reprezintă o obturație dentară pregătită în laborator. Această obturație este turnată după modelul dintelui, dar doar după ce dintele a fost curățat de carie. Atunci când dintele este afectat de o carie medie sau mare, pentru a umple golul rămas, este necesară o incrustație. Această incrustație are ca rol reconstruirea dintelui, pentru a-i reda structura și, prin urmare, rezistența și durabilitatea ridicată. Află din acest articol tot ce nu știai despre incrustațiile dentare!
Incrustațiile dentare – tipuri
Inlay
Așa cum sugerează și denumirea, un inlay va ajuta la reconstrucția internă a unui dinte. Acest tip de incrustații dentare se aplică în special la dinții afectați de carii medii sau mari. Pentru că a trecut de mult epoca în care dinții afectați de carii se extrăgeau, rolul incrustațiilor este foarte mare.
Un inlay nu doar că salvează dintele respectiv, însă salvează evoluția în timp a danturii complete. Dacă dintele ar fi extras din cauza cariei avansate, spațiul gol rămas ar afecta toți dinții. Dinții noștri au tendința de migrare și cei din spate ar încerca să avanseze spre față. Dacă această situație are loc la un adult, rădăcina puternică și osificată nu ar permite dintelui deplasarea.
Din acest motiv, dinții doar s-ar înclina spre față, adică spre spațiul rămas gol în urma extragerii. Masticația ar deveni defectuasă, dicția ar putea deveni problematică și, mai mult, ar putea apărea probleme secundare. Așadar, existența incrustațiilor dentare de tip inlay salvează pacientul de la o mulțime de bătăi de cap. Incrustațiile dentare de tip inlay sunt realizate din materiale rezistente, ca metalele, porțelanul, acrilatul sau diferite rășini de compozite. Practic, un inlay este exact ca o plombă.
Diferența dintre cele două este că plomba se efectuează pe loc, iar pasta utilizată se întărește în interiorul cavității. Un inlay, pe de altă parte, este realizat într-un laborator, după mulajul dintelui. Pasul al doilea, după realizarea sa în laborator, este cimentarea sa în cavitate.
Onlay
Incrustațiile dentare de tip onlay poartă și denumirea de coroană dentară parțială. Acest lucru se datorează faptului că acestea se aplică doar pe suprafața dintelui. Dacă, spre exemplu, unul sau mai multe din cele patru vârfuri ale unui molar lipsește, va fi folosit un onlay. Cu alte cuvinte, acest tip de incrustații au rol de remodelare și reconstrucție dentară. Datorită faptului că acest tip de incrustații dentare este realizat în laborator, acesta ajută la obținerea formei dintelui anatomic corecte.
Acest lucru este un avantaj evident, pentru că forma dintelui are un scop bine gândit de mama natură. Din acest motiv este și important ca aceste tipuri de incrustații să aibă parte de timpul de realizare necesar. Un alt rol important al incrustațiilor dentare este acela de refacere a puților de contact interdentar. Practic, atunci când închideți gura pe măsele, aceasta se va închide în mod natural, fără disconfort. Acest lucru ajută la masticație, la vorbit și la prevenirea apariției afecțiunilor de tip bruxism.
Atunci când închidem gura în mod firect, mușchii maxilari se relaxează. Un mușchi relaxat este un mușchi care nu va avea de suferit și, prin urmare, nici dinții din proximitatea sa nu vor avea de suferit.
Alte avantaje ale incrustațiilor dentare spre deosebire de plombele clasice
Un prim avantaj ar fi cel la nivel estetic. Pe lângă faptul că reconstruiesc complet forma naturală și corectă a dinților, nici nu colorează dinții. Desigur, acest lucru se aplică în cazul în care optați pentru incrustații dentare din ceramică. Dacă veți opta pentru o incrustație din aur sau alte metale, se va observa foarte ușor diferența de culoare. În plus, un alt avantaj al acestor incrustații este faptul că materialul nu își schimbă culoarea în timp. Dacă optați pentru o obturație clasică din materiale compozite, aceasta își va modifica culoarea în timp, însă incrustațiile nu.
În ceea ce privește avantajele la nivel de practicabilitate și eficiență, incrustațiile sunt cu mult mai rezistente la uzură. Fie că ne dorim sau nu, dinții se uzează în timp. Desigur, acest lucru nu are loc de azi pe mâine, însă de-a lungul anilor da. Prin masticație, prin diverse șocuri, prin periaj chiar, dinții se uzează și, la un moment dat, o plombă trebuie înlocuită. Desigur că și incrustațiile pot necesita înlocuirea, însă acest lucru va avea loc mult mai rar decât în cazul plombelor.
Dr. Tes – incrustații dentare ieftine în București
Dacă vrei calitare, dar și prețuri accesibile pentru orice buget, programează-te la cabinetul stomatologic Dr. Tes din București, sectorul 6!
0 Comments