Estetica gingivală poate reprezenta un motiv de frustrare pentru multă lume. Cu toții ne dorim un zâmbet perfect, însă nu multă lume are norocul să se nască cu unul. De fapt, o mare parte din oameni au încă din tinerețe probleme la nivelul gingiilor. Vestea bună este că orice problemă legată de gingiile proeminente sau neregulate poate fi tratată în ziua de astăzi. Fie că vorbim despre scurtarea gingiei, despre nivelarea gingiei sau despre prelungirea gingiei, cert este că există o soluție. Haideți să vedem ce tipuri de intervenții de chirurgie gingivală cosmetică există și ce presupune fiecare!
1. Chirurgia plastică parodontală
Intervențiile de chirurgie parodontală sunt minim invazive. Se realizează cu ajutorul lupelor și al altor ustensile special destinate microchirurgiilor. Acest tip de chirurgie are ca rol îndepărtarea țesuturilor afectate de bolile parodontale. Există mai multe tipuri de chirurgii plastice ce, împreună, alcătuiesc această ramură, după cum urmează:
Grefa epitelioconjunctivă
Fiecare dinte natural are în jurul său două tipuri de gingie: cea fixă și cea mobilă. Gingia fixă este cea în care este susținut dintele, iar cea mobilă este cea care se retrage la stimuli externi. Atunci când avem parte de o coroană pe implant, acestea nu beneficiază de prezența gingiei fixe, de susținere. Din acest motiv, grefa epitelioconjunctivă este necesară, pentru a facilita susținerea implantului dentar. În lipsa unui țesut abundent în jurul implantului, pot apărea complicații, ca periimplantita. Din acest motiv, un implant dentar bine făcut reprezintă nu doar implantul în sine, ci și reconstrucția gingiei din jur.
Grefa de țesut conjunctiv
Grefa de țesut conjunctiv reprezintă un fragment de aproximativ un centimetru de țesut conjunctiv. Acesta se folosește în zone unde există probleme gingivale de volum. Acest fragment de țesut se recoltează din cerul gurii, din zona molarilor, însă nu de la suprafață. Este important pentru această grefă ca țesutul să nu conțină epiteliu. Rolul acestei grefe este de a nivela gingia atunci când, în urma unei extracții, gingia a devenit concavă. Dacă se realizează un implant dentar pe o zonă concavă, aceasta va fi inestetică. Din acest motiv, cu ajutorul grefei, gingia va recăpăta aspectul convex.
Frenectomie
Frenectomia reprezintă chirurgia plastică realizată asupra frenului bucal. Frenul bucal poate fi labial sau lingual. Atunci când există anomalii în dezvoltarea oricărui tip de fren, acesta poate afecta sănătatea orală a pacientului. Din acest motiv, frenectomia este necesară și poate ajuta enorm pacientul la o dezvoltare corectă. Singurul impediment este acela că frenul, deși format din mușchi și membrană, este foarte vascularizat. Acest lucru presupune că vindecarea frenectomiei va fi puțin mai îndelungată.
Frenoplastie
Frenoplastia, similară cu frenectomia, presupune remodelarea frenului bucal. Așadar, dacă prin frenectomie acesta este înlăturat, prin frenoplastie este doar modificat să devină mai estetic.
2. Rezecție apicală – procedură de chirurgie dentară cosmetică
Rezecția apicală este chirurgia minim invazivă prin care este extirpat un granulom de la rădăcina dintelui. Acest granulom poartă denumirea de apex radicular, adică un vârf de rădăcină. Extirparea sa este necesară atunci când există o infecție care pătrunde treptat în os.
3. Gingivo-plastie – chirurgie dentară cosmetică
Gingivo-plastia este chirurgia gingivală prin care se remodelează forma unei gingiei denivelate. Așadar, dacă unele părți ale gingiei sunt mai prelungite decât altele, se va uniformiza toată gingia. Veți obține, așadar, un zâmbet frumos, echilibrat și estetic.
4. Gingivo-osteo-plastie
Gingivo-oteoplastia este chirurgia gingivală prin care se înlocuiește un fragment de gingie fixă, pentru a permite osului să se vindece. În unele situații, gingia este prea lipită de dinte, ori țesutul gingival este prea dens, iar dintele nu se poate repara. Prin această intervenție chirurgicală dentară, se asigură refacerea osului, fară a fi necesar un transplant de os.
5. Gingivectomie
Gingivectomia reprezintă chirurgia gingivală prin care este îndepărtat un țesut gingival bolnav. În funcție de afecțiunea de care suferă țesutul gingival, acesta poate afecta dintele aferent sau osul. Așadar, înlăturarea lui va proteja atât țesutul gingival alăturat, cât și dintele și osul. În plus, dacă este necesar, se poate efectua un transplant de gingie, adică o grefă, pentru a uniformiza nivelul gingiei. Este important de știut că dacă urmează să aveți parte de un tratament dentar, acesta ar putea provoca retragerea gingiilor. Dacă doriți să vă uniformizați gingiile, prin orice metodă mai sus menționată, mai întâi va trebui să efectuați tratamentul.
Chirurgie dentară cosmetică în București – Dr. Tes
Vrei un zâmbet de divă sau de… Făt Frumos? Vino la Dr. Tes în București, sectorul 6 și beneficiază de intervenții de chirurgie dentară cosmetică de top, la un tarif de neratat!
0 Comments