Amputația radiculară, în ciuda denumirii sale ușor înfricoșătoare, este totuși o procedură foarte prietenoasă, care ajută pacientul la păstrarea dintelui. Această procedură poate fi pusă în practică atunci când un dinte lateral, adică un molar, are doar o rădăcină afectată. În acest caz, medicul stomatolog poate propune pacientului procedura de amputație radiculară, ajutând pacientul să elimine problema, păstrându-și dintele. Această procedură poate fi realizată doar în cazul dinților cu cel puțin două rădăcini, doar dacă cealaltă este sănătoasă. Pentru dinții laterali de sus, aceștia dețin trei rădăcini, spre deosebire de cei de jos, care dințin doar două. Din acest motiv, în cazul celor de sus, pot fi extrase fie una, fie două rădăcini.
În ce situații este recomandată amputația radiculară?
Cea mai des întâlnită situație care necesită amputația radiculară este aceea în care rădăcina este afectată de carie. Din cauza fricii de dentist, mulți pacienți își lasă cariile netratate până în momente critice, adică până e prea tarziu. Atunci când rădăcina este afectată de carie, aceasta nu poate primi același tratament ca în cazul dintelui efectiv. Există și cazuri în care caria începe de la nivel subgingival, dintr-un loc greu de examinat chiar și de medic. În cel mai bun caz, însă, amputația radiculară salvează dintele, medicul reușind să elimine doar rădăcina afectată.
Accidentele se întâmplă oriunde și oricui, oricât de mult ne preocupăm de igiena dentară. Din acest motiv, o altă cauză des întâlnită care să necesite amputația radiculară este reprezentată de fracturile dentare sau radiculare. O astfel de fractură reprezintă fie o fracturare a dintelui, în totatilatea sa, fie doar a uneia din rădăcinile sale. Dacă dintele nu este afectat, ci doar rădăcina, este recomandată procedura de amputație radiculară. Dacă dintele este și el afectat, se vor lua alte măsuri, însă va fi luată în considerare și amputația rădăcinii afectate.
Nu în ultimul rând, în cazul infecției bacteriene a unei rădăcini dentare va fi nevoie de o amputație radiculară. Infecțiile, cu atât mai mult cu cât sunt localizate în interiorul organismului, sunt foarte periculoase și pot avea consecințe majore. Din acest motiv, dacă rădăcina este afectată de o infecție, aceasta trebuie eliminată, spre binele pacientului.
Procedura de amputație radiculară
Primul pas spre realizarea amputației radiculare este tratarea dintelui în sine. Fie că este vorba despre neutralizarea nervului sau orice altă intervenție, aceasta va fi realizată prima. Aceste proceduri se realizează de obicei, într-o ședință inițială de tratament. Odată realizată această procedură, se trece la amputația radiculară efectivă, însă aceasta se realizează în cadrul altei ședințe.
Pentru a realiza amputația radiculară, este necesară anestezierea dintelui respectiv. Din acest motiv, este esențial ca pacientul să știe dacă este alergic la anumite substanțe. În plus, acesta trebuie să comunice orice alergie medicului său dentist înainte de începerea oricărui tratament.
Apoi va avea loc secționarea dintelui cu o freză, la nivelul unde rădăcina dentară se bifurcă. Următorul pas este secționarea gingiei pentru a fi expusă rădăcina ce urmează a fi amputată. Apoi urmează extracția rădăcinei și, de asemenea, îndepărtarea tuturor țesuturilor bolnave de la nivelul osului. Curățarea inciziei și dezinfectarea sa sunt, de asemenea, importante. Medicul va curăța incizia cu ser fiziologic, având grijă să nu rămână niciun pic de țesut afectat. Nu în ultimul rând, medicul va coase incizia de la nivelul gingiei.
În cazul în care firele nu sunt reabsorbabile, pacientul se va întoarce după șapte zile la medic pentru înlăturarea lor. Ulterior, dintele efectiv va fi plombat și, după caz, se poate realiza o coroană protetică. Această coroană are rol de reconstrucție dentară și este necesară dacă incizia inițială în dinte a fost realizată în profunzime.
Medicamente pentru amputația radiculară
Ultimul pas ce ține de procedura de amputație radiculară este prescrierea de către medic de medicamente. Medicamentele de care va avea nevoie pacientul sunt antiinflamatorii și pentru îndepărtarea durerilor. În cazuri extreme, de infecție dentară, se vor prescrie și antibiotice, însă acestea nu sunt necesare la o amputație radiculară normală. Pacientul va avea în grijă un set de proceduri post-operatorii.
Aceste proceduri sunt în legătura cu igiena dentară și modul în care va curăța zona cu suturi. De asemenea, va trebui să folosească o apă de gură specială pentru îndepărtarea resturilor alimentare de la nivelul suturii. Nu în ultimul rând, pacientul va trebui să evite alimentele dure ce ar putea provoca dureri la nivelul suturii.
Te putem ajuta cu orice procedură stomatologică în București, sectorul 6! Programează-te la Dr. Tes!
0 Comments