0732826068

contact@drtes.ro

Str. Vintilă Mihăilescu, nr. 8, bl. 78, sc. 2, ap. 59, parter, interfon 59

Tot ce nu știai despre sigilarea dentară

29, Dec, 2022 | 0 comments

Sigilarea dentară este o procedură stomatologică de prevenție, pe care medicul stomatolog o va realiza cu scop de protecție. Această procedură presupune umplerea de către medicul dentist a șanțurilor naturale de pe suprafața masticatorie a dinților.

Materialul utilizat de medicul stomatolog în vederea realizării acestei proceduri este unul special. Rostul acestei proceduri este evitarea depunerii de resturi alimentare în șanțurile mai sus menționate. Realizarea acestei proceduri are ca scop evitarea formării de placă bacteriană și, prin urmare, de carii. Conform unor statistici recente, pacientul care a apelat la sigilarea dentară este cu 90% mai protejat de carii.

Desigur, de cele mai multe ori, simpla igienă dentară, realizată meticulos, este suficientă pentru curățarea șanturilor. Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu șanțuri adânci și înguste, curățarea lor cu periuța de dinți nu este îndeajuns. Haideți să vedem în ce alte cazuri este necesară sigilarea dentară, însă dacă aveți dubii, discutați cu medicul stomatolog.

Tot ce nu știai despre sigilarea dentară

În cazul în care sunteți predispuși la afecțiuni dentare este indicat să optați pentru sigilarea dentară. O persoană este genetic predispusă la afecțiuni dentare atunci când dispune de un smalț dentar prea subțire. O altă cauză ar putea fi mineralizarea scăzută a acestora. Aceste cauze fac ca pacientul în cauză să fie mult mai afectat decât alți pacienți de către depunerile de resturi alimentare. În plus, placa bacteriană va întâmpina cu mult mai puțină rezistență, pătrunzând mai ușor și rapid în interiorul dinților.

În cazul în care prezentați semne de demineralizare a smalțului dentar trebuie să discutați cu medicul despre sigilarea dentară. Dacă smalțul dentar se demineralizează, acesta își pierde din forță și veți fi mult mai afectat de placa bacteriană. Datorită faptului că sigilarea dentară se realizează cu un compus care conține și eliberează fluor, veți avea sprijin suplimentar. Din acest motiv, este important să ridicați medicului stomatolog problema chiar de la primele semne de demineralizare a smalțului dentar. Sigilarea dentară este un proces cu mult mai ușor și mai puțin dureros decât îndepărtarea cariilor dentare.

Tipuri de sigilare dentară

În funcție de modul de aplicare a compusului pe dinte, există două tipuri de sigilare dentară. Haideți să vedem care sunt acestea și care sunt diferențele dintre ele.

1. Invaziv

În cadrul sigilării invazive, este necesară nivelarea suprafeței dentare cu ajutorul frezei. Cu alte cuvinte, dacă șanțul este foarte adânc și îngust, acesta va fi aplatizat. Odată descoperit cel mai adânc punct al șanțului și odată ce dintele a fost aplatizat, se vor repara toate problemele. Dacă pacientul prezintă carii dentare, este absolut obligatoriu ca acestea să fie înlăturate înainte de sigilarea dentară. Doar pentru că dintele a fost sigilat, acest lucru nu înseamnă că bacteriile deja prezente în carie vor muri de la sine. Așadar, dacă nu sunt tratate cariile înainte de sigilare, acestea vor continua să se agraveze. În cele din urmă se poate pierde dintele, lucru care poate duce la afecțiuni mult mai severe în timp.

2. Neinvaziv

Sigilarea neinvazivă are loc în cazul în care șanțul de pe dinte nu este foarte adânc, fiindu-i vizibil capătul. Dacă medicul poate aprecia adâncimea șanțului, acesta poate să vadă și starea de sănătate a dintelui. În cazul în care nu există urme de carii, se va sigila direct dintele, fără a fi necesare proceduri extra. Acest lucru înseamnă că nici freza nu va fi folosită și, prin urmare, nici anestezia nu va fi necesară.

Mare atenție trebuie să aveți atunci când medicul dentist vă aplică compozitul. Acesta vă va pune să efectuați niște teste rapide pe mușcătură cu compozitul încă neîntărit. Acuratețea răspunsurilor voastre vă va stabilit viitorul, căci distribuția greșită a compozitului vă va afecta considerabil mușcătura. Este important să menționați orice tip de disconfort pe care îl simțiți atunci când vă este aplicat compozitul. Pentru evitarea unei mușcături greșite nu trebuie să vă fie rușine să recunoașteți de mai multe ori disconfortul.

În ceea ce privește avantajele sigilării dentare, dorim să reamintim fortifierea smalțului dentar. Compozitul utilizat la sigilarea dentară conține și eliberează în cavitatea bucală fluor. Acest fluor ajută la remineralizarea dinților și la fortifierea lor, ajutând dintele în totalitate, nu doar în zona aplicată. Nu în ultimul rând, materialul se fixează direct pe plombele dentare, ceea ce face să le crească durata de viață.

Sigilări dentare ieftine în București – Dr. Tes. Programează-te acum!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *